POINT 3.0: Politička odgovornost i nove tehnologije

POINT 3.0: Politička odgovornost i nove tehnologije
22/05/2014

POINT 3.0: Politička odgovornost i nove tehnologije

Konferencija
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Od 22. do 25. maja 2014. u Art kinu Kriterion na programu je treće izdanje POINT konferencije.
 
POINT konferencija (Politička Odgovornost i Nove Tehnologije) je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz šest zemalja Jugoistočne Europe (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija) koje intenzivno koriste nove tehnologije u svojim aktivnostima, ali na ovoj konferenciji učestvuju i organizacije, pojedinci, grupe i institucije iz cijelog svijeta.
 
Na POINT 3.0 konferenciji će, uz ostale sjajne učesnike, svoja iskustva podijeliti i Michael Slaby, direktor novih tehnologija u izbornoj kampanji Baracka Obame 2008. godine, Chris Albon iz Ushahidi-a, Sultan Al-Qassemi, jedan od najuticajnijih blogera i analitičara sa Bliskog Istoka, Anna Babinets ispred projekta YanukovychLeaks, Ekaterina Patyulina koja je vodila internet kampanju Alexeya Navalnog za gradonačelnika Moskve, te Erkan Saka i Asli Tunc sa Bilgy Univerziteta u Turskoj.
 
Nekoliko panela na konferenciji bavit će se aktuelnim temama poput otvorenih vlasti, monitoringa rada vlasti u vrijeme izbora, digitalnih strategija u političkim kampanjama, te korištenja satire i humora za politički aktivizam. Kao i prethodnih godina, bavit ćemo se i gorućim temama na svjetskoj političkoj i tehnološkoj sceni, te ćemo čuti iskustva iz Ukrajine, Rusije, Turske, Egipta, sa Bliskog istoka, Baltika, Sjedinjenih Američkih Država, te drugih, ništa manje zanimljivih, lokacija.
 
Na POINT 3.0 konferenciji biće postavljene i izložbe mladih umjetnika iz BiH i regiona – Nemanje Čađe, Andrijane Vešović i Maide Ljubuškić, a prvog dana konferencije, u večernjim satima biće održan i party na kojem će nastupiti DJ dvojac iz Berlina, Gebruder Teichmann, uz podršku DJ Jasmine i dvojca Clemens i Monsieur Jacques iz Sarajeva.
 
Detaljnu satnicu POINT konferencije i sve što će se dešavati tokom tri dana njenog trajanja  možete pogledati na zvaničnoj web stranici konferencije.
 
POINT konferenciju organizuju UG „Zašto ne“ iz BiH, u saradnji sa CRTA-om iz Srbije, Metamorphosis-om iz Makedonije, Cenrom za demokratsku tranziciju iz Crne gore, pokretom Mjaft iz Albanije, IPKO Fondacijom sa Kosova, Fundacjom TechSoup iz Varšave, Emerging Democracies Institutom, te Analitikom i Mediacentrom iz Sarajeva, uz podršku National Endowment for Democracy-a (NED), Ambasade SAD-a u Sarajevu, Balkan Trust for Democracy-a (BTD), Heinrich Böll Stiftunga (HBS) i Friedrich Ebert Stiftunga (FES).