O Mediacentru / Saopštenja

Predstavljena Nagrada EU za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini

Konkurs je otvoren za novinare i novinarke u BiH za izvještaje tokom 2015. godine.
 
Profesionalni novinari i novinarke sa područja cijele Bosne i Hercegovine koji su tokom 2015. godine objavili ili emitirali istraživačke priče u medijima bilo koje vrste, mogu se prijaviti na konkurs za dodjelu Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH.
 
"Nagrada koju danas pokrećemo ima za cilj da pokaže koliko cijenimo istraživačko novinarstvo. Ono je važno i značajno doprinosi transparentnosti, dobrom upravljanju i ostvarivanju prava građana da znaju. Ono na vidjelo iznosi informacije koje su od javnog interesa", rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigermark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, na press konferenciji održanoj povodom predstavaljanja poziva na konkurs, koja je održana u EU Info Centru, u zgradi Delegacije EU.
 
Foto: Lars-Gunnar Wigermark, Delegacija Evropske unije u BiH
 
Wigermark je skrenuo pažnju na mnogo slučajeva u kojima istraživačko novinarstvo danas podrazumijeva istinsku hrabrost i upornost novinara.
 
"Takvo izvještavanje vraća vjeru u novinarstvo i integritet medija. EU u potpunosti podržava istraživačko novinarstvo kao element zdrave demokratije", rekao je on.
 
Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo koji koordinira nagradom u BiH, podsjetio je na trenutni nezadovoljavajući položaj medijskih uposlenika u Bosni i Hercegovini.
 
"Mediji su višestruko zanimljiva refleksija današnje BiH. Od činjenice da su po prosječnim platama, zajedno sa učiteljima, među naslabije plaćenim zanimanjima, da trpe veliki ekonomsko-politički pritisak jedne, po svim pokazateljima, nesposobne vlasti. Istovremeno, uspijevaju da ovdašnju javnost izvijeste u kakvom društvu i vremenu žive", izjavio je Kontić i dodao kako se nada da će ovogodišnji konkurs biti prilika za upoznavanje sa dobrim i zanimljivim radovima bh. novinarske zajednice, kao i da će brojka od 49 pristiglih radova na prošlogodišnjem konkursu biti premašena ovaj put.
 
Foto: Boro Kontić, Mediacentar Sarajevo
 
Ovogodišnji konkurs obuhvata istraživačke priče objavljene od 1. januara do 31. decembra 2015. godine, koje su izvještavale o društvenim pitanjima u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlasti, kršenjem temeljnih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u našoj zemlji.
 
Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo, pored Bosne i Hercegovine dodjeljuje se i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Srbiji) i Turskoj, u periodu od tri godine, od 2015. do 2017. godine. Ukupni nagradni fond za svih sedam zemalja-korisnica za sve tri godine iznosi 210.000 eura.
 
Ovogodišnji nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu iznosi 10.000 eura, a bit će nagrađene do tri najbolje priče. Pojedinačne nagrade iznosit će od 3.000 do 5.000 eura, dok će nagrada za novouvedenu kategoriju za najbolju priču mladog istraživačkog novinara iznositi 3.000 eura.
 
Konkurs ostaje otvoren do 1. aprila, a sve potrebne informacije o načinu prijave dostupne su na zvaničnoj stranici Mediacentra.