Poziv: Radionica o medijskoj i informacijskoj pismenosti u Mostaru

Poziv: Radionica o medijskoj i informacijskoj pismenosti u Mostaru
06/12/2019

Poziv: Radionica o medijskoj i informacijskoj pismenosti u Mostaru

Workshop
Mostar
Bosnia and Herzegovina

Fondacija „Mediacentar“ Sarajevo vas poziva da se prijavite na radionicu o medijskoj i informacijskoj pismenosti koja će biti održana 13.12.2019. od 10:00 do 17:00 sati, u prostorijama Hotela Bristol, Mostarskog bataljona bb, Mostar.

Jednodnevna radionica namijenjena je lokalnim NVO koje su zainteresovane da razvijaju aktivnosti na polju medijske i informacijske pismenosti. Radionica će dati osnovne informacije o tome šta je medijska i informacijska pismenost, koji su njeni aspekti, kome je namijenjena i kako se može praktično primijeniti u aktivnostima. 

Radionica koja će biti organizovana 13.12.2019. godine u Mostaru kombinovat će prezentacije i interaktivni rad s učesnicima/ama, a vode je medijski eksperti iz BiH: docent Vuk Vučetić, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i doc.dr.sc. Ivana Sivrić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru. 

Na radionici će biti obrađene sljedeće teme:

• Zašto je važno biti medijski i informacijski pismen i šta to podrazumijeva?   

• Dobre prakse medijskog i informacijskog opismenjavanja u BiH i regionu

• Kako mediji funkcionišu?

• Ključne ciljne grupe i teme za MI opismenjavanje

• Mehanizmi djelovanja građana i NVO u medijskom sistemu BiH

• Kako prepoznati dezinformacije na internetu?

Ovo je treća u nizu radionica koje Fondacija “Mediacentar” organizuje za lokalne NVO na temu medijske i informacijske pismenosti. 

Obezbijeđen ručak i osvježenje za učesnike/ce tokom trajanja radionice.

Iz svake organizacije može se prijaviti jedan predstavnik/ca. 

Kako se prijaviti na radionicu?

Ukoliko ste zainteresovani/e za učešće na radionici, pošaljite popunjen aplikacioni formular koji možete preuzeti ovdje

Aplikacioni formular pošaljite na adresu: nermina@media.banajkasnije do 6. decembra 2019. Sve prijave koje stignu nakon ovog datuma neće biti uzete u razmatranje. Nakon što nam pošaljete aplikaciju, primit ćete potvrdu o prijemu.

Za dodatne informacije o radionici, možete nas kontaktirati na email adresu: nermina@media.ba.

Radionica se organizuje u okviru regionalnog programa ''Mediji za građane – građani za medije: Jačanje kapaciteta NVO za razvoj medijske i informacijske pismenosti na Zapadnom Balkanu’’, uz podršku Evropske komisije. 
 
 
Regionalni program “Mediji za građane – građani za medije: Jačanje kapaciteta nevladinih organizacija za razvoj medijske i informacijske pismenosti na Zapadnom Balkanu” uz podršku Europske unije implementiraju partnerske organizacije Mediacentar Sarajevo, Albanski medijski institut, Makedonski institut za medije, Institut za medije Crne Gore, Novosadska novinarska škola, Mirovni Inštitut, SEENPM.