Poziv: istraživačke priče o medijima u jugoistočnoj Evropi

Novi poziv: istraživačke priče o medijima u jugoistočnoj Evropi
31/05/2015

Poziv: istraživačke priče o medijima u jugoistočnoj Evropi

Konkurs
Balkan

Partnerstvo „Medijski opservatorij u jugoistočnoj Evropi” poziva novinare-istraživače da dostave prijedloge za istraživačke projekte kroz koje bi se otkrile koruptivne prakse koje utiču na funkcionisanje medija u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Ukupni fond za grantove za istraživačke priče je 30.000 eura, a maksimalan iznos koji se može dodijeliti za jedan prijedlog je 5.000 eura.


Poziv je dio druge faze projekta “Medijski opservatorij u jugoistočnoj Evropi”, čiji je cilj pružiti podršku integritetu javnih i komercijalnih medija u jugoistočnoj Evropi.  Medijski opservatorij u jugoistočnoj Evropi je regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva, koje koordinira Mirovni institut iz Ljubljane. Finansijsku podršku za grantove daje Evropska komisija, kao dio projekta koji se implementira tokom 2015. i 2016. godine.


Pozivaju se centri za istraživačko novinarstvo i timovi novinara da dostave prijedloge, na engleskom jeziku i putem adrese seeapplications@cij.huRok za dostavu je 24:00 u nedjelju, 31. maja 2015. godine. Proces će administrirati Center for Independent Journalism (CIJ) iz Budimpešte, a pristigle projedloge će evaluirati nezavisni internacionalni žiri. Detalji o pozivu i načinu podnošenja prijedloga dostupni su na web sajtu Media Observatory.