Magazine / Recommendations

Publish2 - alat za “link novinarstvo”

Web Sajt

Publish2 - alat za “link novinarstvo”

Publish2 je besplatna platforma za novinare i redakcije koja omogućava kreiranje dinamične agregacije vijesti, tzv. “link novinarstva”. Pristup Publish2 platformi omogućen je nakon besplatne registracije novinara.

Link novinarstvo je princip linkovanja na izvještaje ili druge izvore na Internetu, s ciljem osnaživanja i boljeg kontekstualiziranja originalne novinarske priče. Link novinarstvo također može predstavljati i agregaciju aktualnih vijesti, s linkovima na interesantne i značajne priče iz bilo kojeg web izvora.

Publish2 omogućava novinarima da uz samo jedan klik spase, organiziraju i objave linkove na interesantne i važne vijesti unutar vašeg vlastitog web sajta ili bloga, a redakcije medija mogu koristiti Publish2 kao aggregator najboljih novinarskih priča i izvora informacija na Internetu.

Godinama su redakcije novina, TV kuća i magazina oklijevale s linkovanjem na sadržaje izvan njihove web stranice, vodeći se logikom da žele zadržati posjetioce i produžiti njihov boravak na vlastitom web sajtu, a time i povećati prihode od oglašavanja.

Link journalism počiva na suprotnoj logici koja, šaljući posjetioce web sajta na različite resurse, očekuje njihov frekventniji povratak na originalnu stranicu, gradeći na taj način potpuno novu arhitekturu vijesti.

Dugogodišnji otpor velikih medijskih kuća da na svojim zvaničnim web stranicama linkuju sadržaje sa drugih, nerijetko konkurentskih medijskih stranica, počeo je popuštati krajem prošle godine kada su velike medijske kuće poput New York Times, NBC i The Washington Post najavile uvođenje linkovanih sadržaja.

Izvor: Publish2, New York Times