Kako sam pronašla 15 najtraženijih Bugara širom sveta

Kako sam pronašla 15 najtraženijih Bugara širom sveta

Pomna pretraga sajtova stranih vlasti može da donese dobre priče o državljanima vaše zemlje, posebno onima koji se vode kao tražene i najtraženije osobe.

Kao što već možda znate iz mog serijala na Media.ba pod naslovom “Nađite na webu ono što vaše vlasti kriju“, na webu ima puno sajtova i baza podataka sa informacijama o vašoj zemlji i državljanima vaše zemlje, a mnogi od njih su izvori stranih institucija, agencija i organizacija.

Pretražujući ove izvore godinama, otkrila sam da barem desetak njih ima nešto zajedničko – stranice sa informacijama o traženim (Wanted) ili najtraženijim (Most wanted) pojedincima.

Naravno, mene je zanimalo da vidim ima li među njima državljana moje zemlje – Bugara.

Prvo sam posetila američki Biro za alkohol, duvan, oružje i eksploziv (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) i stranicu za najtraženije ljude na ovom sajtu. Nisam našla imena Bugara, ali da bih bila sasvim sigurna pretražila sam sajt po rečima ‘Bulgaria’ i ‘Bulgarian’. Opet ništa.

Međutim, išla sam dalje, na druge izvore. Tako sam otišla na sajt nacionalnog Ureda za borbu protiv droge SAD-a (U.S. Drug Enforcement Administration) i pregledala link sa informacijama o beguncima koje su organizovane po državama. Kako nisam znala u kojim od 50 država bi mogla da se pojave imena Bugara, otišla sam na link sa informacijama o najvećim međunarodnim beguncima (Major International Fugitives). I opet nisam nišla ni jedno bugarsko ime, ali nisam odustajala, već sam se vratila na polaznu stranu i ukucala u okvir u pretragu ‘Bulgaria’, pa zatim ‘Bulgarian’. Ne samo da sam našla 2 Bugara među beguncima – pogledajte rezultate br. 7 i 8 – već i zanimljive informacije u okviru kojih se pominju druga bugarska imena.

Dakle, nisam izgubila vreme – već sam imala 2 imena najtraženijih Bugara. Odatle sam otišla na sajt FBI-a i link na najtraženije osobe na ovom sajtu. Još jedan zanimljiv link je onaj sa informacijama o osobama osumnjičenim za terorizam širom SAD. Nisam našla ni jedno bugarsko ime, ali sam opet pretražila ceo sajt preko linka http://search.fbi.gov. Po ključnim rečima ‘Bulgaria’ i ‘Bulgarian’ našla sam nekoliko zanimljivih rezultata, među kojima su bili i ovi:

Da vas podstaknem na pretragu jer verujem da možete da nađete dobra polazišta za istraživanje na teme u vezi sa vašom sopstvenom zemljom, pretražila sam sajt i po reči ‘Bosnia’ – dobila sam ove rezultate:

Naravno da neće svi ovi rezultati biti polazišta za dobre priče, ali ovaj izvor očigledno vredi posetiti s vremena na vreme.

Moja sledeća stanica na webu koja je obećavala bio je sajt američkih imigracionih i carinskih vlasti (The U.S. Immigration and Customs Enforcement) i link na najtraženije osobe u SAD koje su u begu. Takođe možete da odete i na link sa informacijama o stranim državljanima koji su osuđeni su u SAD za ozbiljne zločine i odslužili su zatvorsku kaznu. Ipak sam se odlučila za moj oprobani metod sa pretragom – po ključnoj reči ‘Bulgaria’ našla sam jednog Bugarina među traženim osobama (wanted persons).

Tako sam već imala imena 3 Bugara među najtraženijim ljudima širom sveta.

Za potrebe ovog članka, pretražila sam sajt i po rečima ‘Bosnia’ i ‘Bosnian’ i evo rezultata:

Sledeći sajt na koji sam otišla bio je U.S. Marshals – agencija za sprovođenje zakona na saveznom nivou u SAD. Pregledala sam link sa najtraženijim beguncima, kao i onaj sa najtraženijim beguncima koji pripadaju gangovima. Nisam našla bugarska imena, ali sam za potrebe ovog članka uradila pretragu po ključnoj reči ‘Bosnia’ i evo rezultata:

Evo i drugih sajtova koji imaju stranice sa informacijama o najtraženijim osobama (most wanted):

•    U.S. Postal Inspection Service – stranica ‘most wanted persons’
•    The Air Force Office of Special Investigations – spisak i fotografije begunaca
•    US Environmental Protection Agency for environmental crimes – informacije o beguncima.

Iako na ovim sajtovima nisam našla imena Bugara, nastavila sam potragu. Otišla sam na sajt Interpola i pretražila ga po reči ‘Bulgaria’, čime sam našla 12 Bugara među drugim zanimljivim rezultatima.

Kada sam prikupila sav materijal koji sam našla na sajtovima ovih američkih agencija, objavila sam priču u bugarskom dnevnom listu ’24 sata’:

Istog dana kada je objavljen, članak je citirala agencija Tanjug, a preuzelo ga je nekoliko medija u Srbiji i Bosni i Hercegovini: