Rat protiv terorizma ugrozio slobodu izražavanja na Internetu

Rat protiv terorizma ugrozio slobodu izražavanja na Internetu

Više od dvije godine nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001, borba protiv terorizma ugrožava slobodu izražavanja na internetu, jer je pooštrila mjere nadzora nad internetskim saobraćajem, kako u demokratskim zemljama tako i u zemljama sa autoritarnim režimima, otkrio je najnoviji globalni pregled Reportera bez granica (Reporters sans frontieres, RSF).

Projekt "Internet pod nadzorom", koji prati stanje slobode na internetu u više od 60 zemalja, otkrio je  da su prava korisnika interneta i online novinara znatno ograničena nakon 9-11. "Demokratske zemlje postepeno oduzimaju slobode od svojih građana" u ime veće nacionalne sigurnosti, uvođenjem zakona koji daju vladama proširena ovlaštenja da špijuniraju korisnike interneta i privode osumnjičene za terorizam, kaže RSF. Sjedinjene Države i Francuska vode u donošenju antiterorističkih zakona.

Međutim, autoritarni režimi sa svoje strane provode sopstvene mjere, pri čemu im nacionalna sigurnost služi kao isprika za nove represalije protiv političkih disidenata i nezavisnih novinara i pisaca, bilježi RSF. “Jednom diktatoru je upravo to i potrebno – dok se hvali borbom protiv terorizma, oči međunarodne zajednice neće vidjeti da on u stvari hapsi cyber-disidente i cenzoriše web strane," kaže grupa.

U međuvremenu, sve je veći broj vlada koje koriste sofistiranu tehnologiju da bi uskratile svojim građanima pristup informacijama na internetu. Kina je instalirala specijalne filtere za internet koji ne dozvoljavaju korisnicima pretraživača Google da dođu do informacija o kontroverznim temama, kao što su ljudska prava. U Uzbekistanu vlasti koriste "modificirana ogledala" – lažnu verziju kontroverznih web-strana koje izgledaju kao da su original, ali u stvari sadrže izmijenjene informacije.

Među svim zemljama koje su u izvještaju praćene, Kina je i dalje na prvom mjestu po hapšenjima korisnika interneta. Trenutno ih je šezdeset troje u zatvoru. Vijetnam je na drugom mjestu sa sedmoro zatvorenih cyber-disidenata, a za njim slijedi Maledivi sa troje i Saudijska Arabija sa dvoje.

RSF je pokrenuo 26 peticija na svojoj web-strani, u kojima se traži puštanje na slobodu cyber-disidenata koji leže po zatvorima širom svijeta. Ako želite potpisati peticiju, idite na:

http://www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=26

Potpun izvještaj možete pročitati ovdje: http://www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=433