Smrt samocenzuri, sloboda i odgovornost medijima!

Smrt samocenzuri, sloboda i odgovornost medijima!

Povodom završetka kampanje Medijamanifest: Smrt samocenzuri, sloboda i odgovornost medijima!

Kada su prije tri godine izvještaji počeli da ukazuju na drastični pad medijskih sloboda i kvaliteta medijskih sadržaja u Bosni i Hercegovini, nastala je kampanja Medijamanifest – sloboda i odgovornost medija. Bio je to pokušaj Udruženja Bh. novinari i Mediacentra Sarajevo da se otvori kritički dijalog u medijskoj zajednici o tome šta se ustvari dešava te kako se mogu mijenjati negativne tendencije u medijima.

„Ono što je bilo naporaznije u istraživanju koje smo proveli je da su novinari u BiH jako skloni samocenzuri zbog svojih vlasnika, vlasničkih struktura u medijima, pritisaka oglašivača i političkih stranaka. S druge strane, radeći debate po cijeloj zemlji, primijetili smo da nedostaje dijaloga izmedju prvo medju novinarima, a onda i sa civilnim društvom i javnosti te da je jako potrebno imati konstanti kritički osvrt na kvalitet medija i medijskih sadržaja koji se ovdje proizvode. Svidjalo se to nekome ili ne, to je jednostavno nešto što se mora i nastaviti raditi,“ kaže Ines Bamburać, direktorica sarajevskog Mediacentra.

Medijamanifest je, nakon preko trideset javnih dogadjaja organiziranih u cijeloj zemlji i edukativnih programa za preko 1000 studenata, novinara, urednika i medijskih profesionalaca, svečano okončan dodjelom novčanih nagrada perspektivnim bh. studentima novinarstva.

„Činjenica jeste da su mediji izloženi ekonomskim i političkim pritiscima ali se s druge strane zaboravlja i njihova odgovornost, koliko je svako od nas odgovoran u  radu i koliko se pridržava osnovnih profesionalnih principa, ne shvatajući slobodu preširoko. U tom smislu, čini mi se da mediji u BiH vrlo često zaboravljaju osnovu svog posla,“ kaže Aida Alić, studentica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i dobitnica prve nagrade za Medijamanifest esej o slobodi i odgovornosti medija u BiH.

Drugu nagradu osvojio je Milan Stanivuković, apsolvent žurnalistike Univerziteta u Banjaluci a treću Irma Husić, studentica komunikologije Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

U Udruženju Bh. novinari posebno su zadovoljni radom s mladima te edukativnim segmentom kampanje, čiji je cilj bio promovirati medijske slobode ali i stalno pozivati na odgovornost prema zajednici u naporima ka demokratizaciji društva.

„Ono što je za mene bilo vrlo pozitivno jeste volja i zainteresiranost uposlenika u lokalnim medijima da učestvuju u našim radionicama i da šire svoja znanja i vidike o različitim mogućnostima prakticiranja slobode izražavanja. BiH ima mnogo lokalnih medija, koji su izvan tokova Sarajeva, Banjaluke, Mostara... i nisu jednako zaštićeni kao novinari u većim medijima i većim sredinama. A zapravo, prava bitka za slobodu izražavanja ne vodi se ni u Sarajevu, ni u Banjaluci već u malim medijima, koji su vrlo često jedini u svojim sredinama i vrlo često pod jakim pritiscima političkih i ekonomskih lokalnih moćnika,“ kaže Borka Rudić iz Bh. novinara.

Zahvaljujući Medijamanifestu, novinari i vlasnici medija će i po završetku kampanje pri udruženju Bh. novinari na raspolaganju imati advokatski tim, novinarsku SOS liniju te profesionalnu edukaciju. Web stranica Mediacentra Sarajevo media.ba dalje će se profilirati kao mjesto kritičkog osvrta na medijske sadržaje i teme, od novih medija i konvergencije do zaštite radnih prava novinara.