BIRN Hub: Grantovi za novinare, istraživače, medije i organizacije civilnog društva

BIRN Hub: Grantovi za novinare, istraživače, medije i organizacije civilnog društva
25/10/2021

BIRN Hub: Grantovi za novinare, istraživače, medije i organizacije civilnog društva

Konkurs
Balkan

Grantovi će biti dodijeljeni za istraživanja i novinarke priče koje se tiču kršenja digitalnih prava i pada medijskih sloboda.

foto: BIRN/ilustracija/Igor Vujčić

Regionalna Balkanska istraživačka mreža (BIRN Hub), poziva novinare istraživače, civilne organizacije i medije iz Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Rumunije da se prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za istraživanja koja se tiču kršenja digitalnih prava i pada medijskih sloboda.

Kroz dvije vrste grantova biće podržani istraživački radovi, te priče o digitalnim pravima za koje se mogu prijaviti novinari i mediji.

Kada je riječ o prijedlozima za istraživačke radove oni trebaju biti vezani za teme koje se tiču velikih tehnoloških kompanija i lokalnih medija na Balkanu, uloge medija o uticaju na digitalno okruženje, kao i aktera koji regulišu ili utiču na online medije.

Cilj BIRN-a je da se kroz istraživanja o navedene tri teme pruže pozdani podaci koji će doprinijeti boljem razumijevanju i razvoju digitalnog okruženja. Svi istraživački radovi bi trebali biti završeni do 15.2.2022.

Rok za prijavu na ovaj grant je 30.10.2021.

Za grantove koji se tiču digitalnih prava za novinare i medije mogu se prijaviti svi zainteresovani novinari, medijske organizacije i mediji koji će raditi na rasvjetljenju kršenja digitalnih problema i medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Rumuniji.

Svaka priča bi trebala imati 1500 riječi i mora biti objavljena u roku od dva mjeseca od primanja prve rate bespovratnih novčanih sredstava, a svaki novinar će za to izvještavanje dobiti iznos od 1.000 eura.

Potreba za dodjelom ovih grantova nastala je nakon porasta tehničkih napada na online medije, pritisaka na novinare i zloupotrebe digitalnih alata, a grantovi će biti dodjeljeni pojedincima, timovima ili organizacijama koji će istraživati o vezi medijskih sloboda i povrede informacijske sigurnosti, kao i povrede privatnosti podataka uključujući i lične podatke, te manipulacije i propaganda u digitalnom okruženju.

Rok za prijavu je 25.10.2021.

Više detalja o grantovima i obrasci za prijavu dostupni su ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.