Konferencija: 20 godina međunarodne podrške medijima na Zapadnom Balkanu

27/09/2013

Konferencija: 20 godina međunarodne podrške medijima na Zapadnom Balkanu

Konferencija
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
KONFERENCIJA
IZMEĐU ODRŽIVOSTI I ZAVISNOSTI:
20 GODINA MEĐUNARODNE PODRŠKE MEDIJIMA NA ZAPADNOM BALKANU
 
petak, 27. septembar 2013. od 09:00 do 16:00 sati
Hotel Europe, Konferencijska sala 1, Vladislava Skarića 5
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
 
Centar za društvena istraživanja – Analitika iz Bosne i Hercegovine, Center for Research and Policy Making (CRPM) iz Makedonije, Albanian Media Institute (AMI) iz Albanije i  Democracy for Development (D4D) sa Kosova organiziraju međunarodnu konferenciju ”Između održivosti i zavisnosti: 20 godina međunarodne podrške medijima na Zapadnom Balkanu“.
 
Tokom posljednjih 20 godina u zemljama Zapadnog Balkana implementirani su brojni programi međunarodne podrške medijima kako bi se pomogao razvoj nezavisnog, profesionalnog i održivog medijskog sektora, kao i opšti razvoj demokratije u tim društvima. Konferencija ima za cilj da razmotri pristupe i rezultate međunarodne podrške medijima u regionu, i ispita do koje mjere su takvi programi podrške uistinu doprinijeli transformaciji medija u zemljama Zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji i Srbiji. Posebno je interesantna veza između primjenjenih strategija međunarodne pomoći i postignutih rezultata u specifičnom lokalnom kontekstu ovih društava. Pitanja o kojima će se voditi diskusija su: Da li vanjske intervencije mogu rezultirati kreiranjem održivih medijskih institucija? Kako sam kontekst utiče na razvoj nezavisnih institucija koje su uspostavljene zahvaljujući vanjskim uticajima? Kako interakcija između domaćih i međunarodnih aktera oblikuje ishode institucionalne izgradnje? Mogu li nove institucije uticati na kontekst, na način da unutar njega stvore preduslove za vlastitu održivost?
 
Konferencija je dio projekta "Razvoj funkcionalnih medijskih institucija na Zapadnom Balkanu", koji finansira Regional Research Promotion Programme (RRPP) Western Balkans. Program konferencije dostupan je na web sajtu organizatora.
 
Zbog ograničenog broja mjesta, učešće je potrebno potvrditi najkasnije do petka, 20. septembra  2013. godine.
Kontakt telefon: +387 33 215 825