Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”
31/10/2020

Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Nagrada
Bosnia and Herzegovina

Nagrade se dodjeljuju za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama i razvoj društveno odgovornog novinarstva.

foto: ilustracija Srđan Aleksić/frontslobode

Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira pozivaju organizacije civilnog društva, novinare i novinarke iz BiH da se prijave na konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” koja se dodjeljuje za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama i razvoj društveno odgovornog novinarstva.

Za prijavu u kategoriji organizacija civilnog društva posebno se pozivaju one organizacije koje predstavljaju marginalizovane grupe ili sa bave zaštitom i promocijom prava marginalizovanih i ranjivih grupa i na taj način podrže novinare i novinarke koji promovišu društveno odgovrno novinarstvo.

Organizacije civilnog društva za ovu kategoriju trebaju poslati prijedloge emisija, medija ili novinarki/novinara, koji profesionalno i u kontinuitetu izvještavaju o marginalizovanim grupama u našem društvu i time doprinose rješavanju problema ovih društvenih grupa u praksi i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

Prijava za ovu kategoriju treba sadržavati: obrazloženje organizacije koja šalje prijedlog, najmanje dvije snimljene emisije ili najmanje dva objavljena teksta/priloga novinara/novinarke koje organizacija kandiduje za ovu nagradu koji nisu stariji od godinu dana od objavljivanja ovog konkursa (1.5.2019.).

U drugoj kategoriji za nagradu se mogu prijaviti svi zainteresovani novinari i novinarke koji u svojim prijavama trebaju poslati detaljan CV u vezi sa navedenim temama, do tri priloga/teksta ne starije od godinu dana od dana prvobitne objave konkursa (1.5.2019.), kao i potvrdu urednika ili vlasnika medija o objavljenom prilogu/tekstu (ako se ne vidi datum objave).

Rok za prijavu je 31.10.2020.

Novinarska nagrada Srđan Aleksić će biti dodijeljene10. 12.2020. povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, a više detalja o nagradi i procesu prijave dostupno je ovdje.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.