Nagrada za novinare Lorenzo Natali

Nagrada za novinare Lorenzo Natali
18/04/2021

Nagrada za novinare Lorenzo Natali

Nagrada
Worldwide

Nagrada je namijenjena novinarima koji izvještavaju o ljudskih pravima, demokratiji i razvoju.

foto: Unsplash/ Courtney Corlew

Evropska komisija i ove godine dodjeljuje nagradu Lorenzo Natali novinarima koji posebnu pažnju u svom radu posvećuju pričama o razvoju, suzbijanju siromaštva i nejednakosti, miru, sigurnosti i ljudskim pravima, klimatskim promjenama i okolišu, migracijama, zdravstvu i drugim važnim temema.

Za ovogodišnje nagrade mogu se prijaviti novinari čije su priče objavljene u medijima iz zemalja Evropske unije i drugih partnerskih zemalja prema objavljenom spisku.

Nagrade će se dodjeljjivaće se u tri kategorije:

  • glavna nagrada: za reportažu koju je objavila medijska kuća sa sjedištem u jednoj od partnerskih zemalja Evropske unije;
  • evropska nagrada: za reportažu koju je objavila medijska kuća sa sjedištem u Evropskoj uniji;
  • nagrada za najboljeg mladog novinara: za reportažu novinara ili novinarku ispod 30 godina koju je objavila medijska kuća sa sjedištem u Evropskoj uniji ili jednoj od njenih partnerskih zemalja.

Za pobjednike navedenih kategorija biće dodijeljene novčane nagrade u iznosu od po 10 hiljada eura.

Rok za prijave do ponoći 18.4.2021.

Lorenzo Natali bio je evropski povjerenik za razvoj i zagovornik slobode govora, demokratije, ljudskih prava i razvoja, a nagrada se u njegovu čast dodjeljuje od 1992. godine.

Više informacija o nagradi i načinima prijave dostupni su ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.