Novinarske stipendije Jiři Dienstbier

Raspisan konkurs za novinarske stipendije Jiři Dienstbier
11/08/2020

Novinarske stipendije Jiři Dienstbier

Stipendija
Czech Republic

Foto: Unsplash/John Schnobrich

Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) i Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike raspisali su konkurs za novinarskih stipendija Jiři Dienstbier za akademsku 2020./2021. godinu čiji je cilj pomoći novinarima iz regije Zapadnog Balkana da unaprijede svoje vještine u svrhu promocije medijskog pluralizma i nezavisnosti.

Na konkurs se mogu prijaviti novinara iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Odabrani kandidati će u dopisništvu Radija Slobodne Evrope u državi iz koje se prijavljuju provesti dvije sedmice, a potom i šest mjeseci u glavnom sjedištu ovog medija u Pragu, nakon čega će još mjesec dana ponovo provesti u dopisništvu.

Program, između ostalog, podrazumijeva i mentorsku podršku iskusnih profesionalaca Radija Slobodne Evrope, ali i samostalan rad.

Rok za prijavu je 11.8.2020.

Stipendija je nazvana u čast češkog novinara i političara Jiřija Dienstbiera, sa namjerom daljnjeg promovisanja RFE/RL naslijeđa pravednijeg i otvorenijeg društa kroz novinarstvo.

Prijave za konkurs je potrebno poslati na engleskom jeziku, a više informacija o apliciranju za ovu stipendiju dostupno je ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.