Pametno korištenje medija: radionica za novinare, nastavnike i edukatore koji rade sa djecom

Pametno korištenje medija: radionica za novinare, nastavnike i edukatore koji rade sa djecom
11/06/2023

Pametno korištenje medija: radionica za novinare, nastavnike i edukatore koji rade sa djecom

Trening
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Mediacentar Sarajevo i organizacija Transitions iz Praga pozivaju medijske profesionalce zainteresirane za rad sa učenicima osnovnih i srednjih škola da se prijave na edukaciju o poučavanju djece o medijima i novinarskoj profesiji. 
 
Radionica će biti održana 15.6.2023. godine od 09:00 do 16:00, u prostorijama Američkog kutka Sarajevo, Radićeva 7.
 
Radionica je također namijenjena nastavnicima i neformalnim edukatorima, bibliotekarima, muzejskim edukatorima, koji sa djecom provode ili planiraju provoditi vannastavne aktivnosti ili radionice na temu medija i medijske pismenosti. Imajući u vidu interaktivni format radionice, broj učesnika je ograničen, a vaše prijave za učešće možete dostaviti popunjavanjem formulara na linku OVDJE do 11.6.2023.. 
 
Istraživanje o medijskim navikama djece u BiH pokazuje da djeca trebaju početi učiti o medijima već u predškolskom uzrastu, u vrtiću i kod kuće, te da svako uključen u proces obrazovanja i odgoja djece ima važnu ulogu u kreiranju načina kako djeca razumiju medije. Ipak, učenje o medijima nije ograničeno samo na obrazovanje i porodične medijske navike, a posebno važnu ulogu imaju i sami mediji, novinari i urednici. Cilj ove edukacije je obučiti zainteresirane novinare i druge edukatore o djelotvornim strategijama za poučavanje djece o medijima, a učesnici će imati priliku da se upoznaju sa praktičnim vježbama na temu medija koje se mogu raditi sa djecom različitih uzrasta, te da razmijene iskustva i nauče nešto više o sličnostima i razlikama novinarske i nastavničke profesije.
 
Medicentar Sarajevo će nakon obuke organizovati posjete školama širom BiH, a zainteresovani polaznici/ce će uz mentorsku podršku koordinatorice projekta imati priliku da primijene stečeno znanje u školi, muzeju, biblioteci ili nekoj drugoj ustanovi gdje djeca/mladi borave i educiraju se.
 
Voditeljice obuke:  dr.sci. Vesima Čičkušić, ekspertica za medijsku pismenost i Rubina Čengić, novinarka
 
Tijekom obuke će nam se također pridružiti nastavnici/e i profesori/ce iz osnovne i srednje škole i podijeliti svoje iskustvo u radu sa djecom i mladima ne temu medija i medijske pismenosti. 
 
Mediacentar organizuje radionice kroz projekat“Pametno korištenje medija: izgradnja otpornosti na dezinformacije: program obuke za porodice, nastavnike, novinare i širu javnost”, kojeg implementira u partnerstvu s organizacijom “Transitions” iz Praga, uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Vlade Republike Češke.