Webinari o prepoznavanju i suzbijanju govora mržnje

Webinari o prepoznavanju i suzbijanju govora mržnje
09/07/2021

Webinari o prepoznavanju i suzbijanju govora mržnje

Bosnia and Herzegovina

Mediacentar Sarajevo poziva studente/ice novinarstva, novinare/ke i urednike/ce da se prijave na ciklus webinara o prepoznavanju i suzbijanju govora mržnje u medijima u BiH. Program uključuje tri webinara o prepoznavanju govora mržnje, izvještavanju o temama i izjavama koje sadrže ili mogu poticati na govor mržnje i o regulaciji govora mržnje u sekcijama za komentare online medija. Certifikat za učešće će biti dodijeljen onima koji budu prisutni tokom sva tri webinara. Broj mjesta je ograničen.

9. juli 2021. 14:00 – 15:30 Kako regulisati govor mržnje u sekcijama za komentare?

Trenerica: Ajla Obradović, urednica digitalnih medija, Radio Slobodna Evropa.

Učesnici/e će učiti kako regulisati govor mržnje u sekcijama za komentare na online medijima i nalozima na društvenim mrežama i koje su neke od najboljih praksi u medijskim redakcijama. Razgovarat će o tome koja je uloga medija u suzbijanju govora mržnje, te naučiti da koriste alate na društvenim mrežama koji mogu pomoći pri regulisanju govora mržnje.

Rok za prijavu: 8. juli 2021.

Registracija je na ovom linku.

---------------------------------------------------

Prethodne radionice: 

28. juni 2021: 14:00 –15:30 Kako prepoznati govor mržnje?

Trenerica: Vesna Alaburić, medijska pravnica.

Učesnici/e će dobiti znanje o definicijama i oblicima govora mržnje, o pravnom i regulatornom okviru i o praksama na sudovima u BiH i EU zemljama. Na primjerima, kroz vježbe i diskusiju, naučit će prepoznavati govor mržnje i razlikovati ga u odnosu na uvrede i pogrdan govor.

Rok za prijavu: 25. juni 2021.

Registracija je na ovom linku.  

---------------------------------------------------

6. juli 2021. 14:00 – 15:30 Kako se odnositi prema govoru mržnje sagovornika/ca i mrzilačkim narativima u izvještavanju?

Trenerica: Marija Ristić, regionalna direktorica Balkanske istraživačke mreže.

Učesnici/e će naučiti kako se odnositi prema izjavama sagovornika/ca koje sadrže govor mržnje i prema mrzilačkim narativima, kao i o temama koje mogu poticati na mržnju prema drugima. Dobit će preporuke kako da prenesu takve izjave i izvještavaju na način koji neće dodatno poticati na mržnju. Kroz primjere i razgovor, na webinaru će se govoriti o tome kakav je utjecaj takvih narativa na javnost, posebno u tranzicijskim društvima i onima koja se teško suočavaju sa prošlošću.

Rok za prijavu: 2. juli 2021.

Registracija je na ovom linku

Webinari su dio projekta Suzbijanje govora mržnje u Bosni i Hercegovini Univerziteta Reading. Projekt podržava The Global Challenges Research fond Velike Britanije.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.