Radionica za roditelje: Mediji i djeca predškolskog uzrasta

Radionica za roditelje: Mediji i djeca predškolskog uzrasta
19/12/2019

Radionica za roditelje: Mediji i djeca predškolskog uzrasta

Workshop
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
 
Pozivamo roditelje da učestvuju na radionici "Mediji i djeca predškolskog uzrasta", koja će biti održana u Hotelu COURTYARD BY MARRIOTT SARAJEVO (Skenderija 1), Sala Bolero, 21.12.2019. u subotu od 10:00 do 12:00h.
 
Roditelji imaju važnu ulogu u tumačenju medijskih sadržaja svojoj djeci, ali i u osiguravanju toga da djeca koriste medije na prihvatljiv i siguran način za njihov uzrast, postavljajući zdrave granice. Međutim, ponekad ni sami roditelji nemaju dovoljno znanja o tome od koje godine je prihvatljivo da dijete počne konzumirati medije, koliko često, koliko dugo i šta je to što bi bilo prikladno za gledati i slušati za njihov uzrast, te koji su to medijski sadržaji koje roditelji mogu zajedno gledati i tumačiti sa djecom.
 
Kroz diskusije i prezentacije ukazat ćemo na dinamiku i aspekte medijskog okruženja koji se mijenjaju i razvijaju velikom brzinom te predstavljaju izazov kako za roditelje, tako i za edukatore koji rade sa djecom. Neki od tih izazova su neograničena dostupnost medijskih sadržaja putem interneta i društvenih mreža, izostanak kontrole kvaliteta nad sadržajima koje djeca gledaju, te mogućnosti da i djeca kreiraju medijske sadržaje (poput onih na YouTube-u). 
 
Želimo pokrenuti diskusiju o pitanjima koja zahtijevaju posebnu pažnju roditelja, poput zaštite sigurnosti i privatnosti, ograničenog korištenja medija, psihofizičke i socijalne posljedice kod djece koja prekomjerno koriste medije, online nasilja, a sve sa ciljem da omogućimo djeci da sigurno koriste medije današnjice.
 
Moderatorica radionice: Arduana Pribinja
Pedijatrica: Prim. Dr. Amra Junuzović – Kaljić 
Licencirani geštalt psihoterapeut i dječiji i adolescentni integrativni psihoterapeut: Mirjana Gavrić Hopić
 
Kako se prijaviti za radionicu?
 
Ukoliko ste zainteresovani/e za učešće u radionici, pošaljite prijavu na email: nermina@media.ba, najkasnije do 19. decembra 2019. Broj mjesta je ograničen, prvenstvo imaju ranije pristigle prijave! Radionica je besplatna.
 
Radionica se organizuje uz podršku tranzicijskog programa koji je u sklopu programa Razvojne saradnje Republike Češke u Bosni i Hercegovini u okviru implementacije projekta „Izgradnja otpornosti na dezinformacije: program obuke za porodice, nastavnike, novinare i širu javnost za borbu protiv dezinformacija“ kofinansiranog od strane Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.