VEČERAS U MEDIACENTRU: Fotograf, skoro pa profesija

12/12/2013

VEČERAS U MEDIACENTRU: Fotograf, skoro pa profesija

Debata
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Mediacentar Sarajevo i Frontline Club London vas pozivaju na događaj pod nazivom:
 
„Fotograf, skoro pa profesija“
 
Veče sa Zijahom Gafićem
+
Projekcija dokumentarnog filma „Restrepo“
+
muzički program: DJ Jim Marshall 
 
Četvrtak 12. decembar 2013. u 18 sati
MEDIACENTAR Sarajevo, Kolodvorska 3
 
 
“Dosta ljudi ne zna dinamiku našeg posla, izazove, iskušenja, probleme i naravno satisfakciju koju fotografija pruža. Naš događaj će demistificirati profesiju i životni put fotografa“, kaže Zijah Gafić.
 
Zijah Gafić je višestruko nagrađivani bosanskohercegovački fotograf koji je od svoje 19. godine neprekidno na putu s fotoaparatom. Nekoliko je puta dobio nagradu World Press Photo, a fotografije mu redovno objavljuju časopisi Oslobođenje, Le Monde 2, La Reppublica, Photo, Telegraph Magazine, The New York Times Magazine, Tank, L'Espresso, Newsweek, The Times Magazine, Wired, Vanity Fair... Nedavno je izabran za učesnika TED programa „Novo poglavlje“ koji će se održati u Vankuveru 2014. godine i predstavlja osobe koju TED označava kao „novu generaciju koja će promijeniti svijet“. Gafić je trenutno angažovan kao urednik fotografije u libanskom časopisu za urbanizam i arhitetkturu „Portal 9“, a radi i na dva dugoročna projekta, o rapidnom razvoju i urbanizaciji Mekke i projektu dokumentovanja ličnih predmeta nestalih osoba u BiH "U potrazi za izgubljenim identitetom".
 
Nakon razgovora, biće emitovan dokumentarni film „Restrepo“ autora Tima Hetheringtona i Sebastiana Jungera, nominovanog 2011. godine za nagradu Oskar.
 
 
 „Restrepo“(2010)  je dokumentarni film o ratu u Afganistanu, režiran od strane američkog novinara Sebastiana Jungera i britansko-američkog fotonovinara Tima Hetheringtona. Film istražuje godinu dana koju su Junger i Hetherington proveli u Afganistanu na zadatku za Vanity Fair, priključeni jednoj jedinici američke vojske.
 
Film je dobio nagradu žirija na Sundance film festivalu 2010. godine. Rangiran je sa 96% na Rotten Tomatoes, web stranici koja prikuplja recenzije filmskih kritičara.  Ovaj film se redovito uvrštava na godišnje top liste najboljih filmova raznih kritičara i publikacija. Bio je imenovan jednim od top dokumentaraca u 2010. godini od strane National Board of Review. Iste godine je nominovan za nagradu Oskar Američke filmske akademije, zajedno sa filmom Inside Job.
 
 
Nakon projekcije filma, uživajte u specijalnom muzičkom programu čiji će domaćin biti Jim Marshall, fotograf iz Sarajeva. Marshall će predstaviti svoj izbor najbolje muzike iz 2013. i najveće hitove iz svoje muzičke kolekcije. Izbor uključuje izvođače poput Arcade Fire, CHVRCHES, Janelle Monae, John Hopkins, The Field, Twin Shadow, Washed Out itd. Jim je zaljubljen u fotografiju ali muzika je njegova prva ljubav.
 
Škotlanđanin koji u Sarajevu živi od 1995, Jim Marshall je u ovaj grad došao sa organizacijom Serious Road Trip i pomogao u uspostavljanju muzičkog projekta za War Child u Bosni i Hercegovini, čiji je rezultat kompilacijski album „Help“ (Oasis, The Boo Radleys, The Stone Roses, Radiohead, Portishead, Massive Attack itd.).
 
Jim je danas u Sarajevu poznat kao fotograf. Njegova fotografija pokušava objasniti često kontradiktorna osjećanja o Sarajevu i ostatku svijeta. (www.facebook.com/itisjimphotography
 
Ulaz na događaj je slobodan, ali vas molimo da zbog ograničenog kapaciteta sale Mediacentra, vaš dolazak najavite putem emaila kontakt@media.ba.
---------------
 
Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London  već treću sezonu uspješno organizuju večeri zajedničkog programa. Događaj pod nazivom "Fotograf, skoro pa profesija" predstavlja početak treće sezone zajedničkog programa. Program je dio Frontline Club Events projekta koji se implementira u saradnji sa partnerskim organizacijama u glavnim gradovima Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Gruzije, Slovačke, kao i u 20 različitih gradova Rusije. Projekcijama dokumentarnih filmova i organiziranjem debata, projekt ima za cilj da informira javnost o aktualnim društvenim temama, slaveći nezavisno i kvalitetno novinarstvo te potakne razmjenu mišljenja.