Webinar: Izvještavanje o vještačkoj inteligenciji

Webinar: izvještavanje o vještačkoj inteligenciji
10/12/2021

Webinar: Izvještavanje o vještačkoj inteligenciji

Webinar
Bosnia and Herzegovina
Mediacentar Sarajevo u saradnji sa Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti organizira webinare o vještačkoj inteligenciji i izvještavanju o ovoj tehnološkoj i društvenoj pojavi. Webinari su namijenjeni novinarima, studentima novinarstva, ali i svima onima koje zanima ova tema. Broj mjesta je ograničen.
 
Vještačka inteligencija je kompleksna oblast oko koje podjednako rastu i histerija i fama. Zbog toga su razumijevanje naglog procesa digitalne transformacije društva, prikupljanja, tokova i centralizacije velikih količina podataka, ekonomije nadzora, kao i fizičke infrastrukture koja omogućava cijeli ovaj lanac osnov za diskusiju o sveprisutnijoj tehnologiji za koju se najčešće koristi pojam ‘vještačka inteligencija’.
 
Šta su algoritmi, mašinsko učenje i neuralne mreže? Da li je vještačka inteligencija uopšte vještačka i inteligentna? Šta su joj praktične primjene, ko su interesne grupe, a gdje je granica na kojoj njena upotreba može uticati loše na društvo i ljudska prava? Konačno, diskutovaćemo o tome zašto je veoma važno izvještavati o etičkoj strani ove tehnologije i problemima kao što su algoritamska transparentnost, pristrasnost, algoritamsko upravljanje i reputacioni sistemi.
 
Kroz webinare nas vodi predavač Filip Milošević, inženjer, istraživač i producent u SHARE Fondaciji. Autor je brojnih radova i publikacija u domenu medijske pismenosti, interneta i tehnologije. Aktuelni projekti na kojima radi su kampanja protiv masovnog biometrijskog nadzora #hiljadekamera i livestream serijal ‘Cyberama’. Član je beogradskog Haklaba i savjetodavnog odbora Internet Društva Srbije.
 
Webinari će biti održani u dva dijela:
Uvodni dio 9.12. od 15:00 - 16:30
Napredni dio 10.12. u 11:00 - 12:30 sati.
 
Za učešće se možete prijaviti putem ovog linka.