Ako već nemate porodicu, imate RS

Ako već nemate porodicu, imate RS

Ako već nemate porodicu, imate RS

“Ako već nemate porodicu, imate Republiku Srpsku… jmm…. Ajte lipo doma” bila je poslednja replika Borisa Dežulovića / Predraga Lucića prepunom DFK klubu u Banjaluci u zadnjem i napokon uspješnom pokušaju da im objasne da se koncert mora okončati i da svako treba krenuti kući. Dva umorna izvođača nakon dva i po sata pjevanja, recitovanja, pričanja, tako su se oprostili od publike koja je teško prihvatala da se jedno prelijepo veče ipak mora završiti.

Jedan od posjetilaca, nakon koncerta, govori organizatorima: “Ovo je nešto što je Banjalučanima odavno trebalo”, a izvođači nisu krili oduševljenje stalnim kontaktom sa publikom. “Mostar je neprikosnoven! Tamo su naši koncerti uvijek posebna atmosfera, ali ovo večeras zaista je bilo za pamćenje”. Tako je završen još jedan iz serija događaja u okviru MedijaManifesta koji su pripremili i organizovali Mediacentar Sarajevo i medijski projekat Byka Banjaluka.

Počelo je razgovorom Aleksandra Trifunovića sa dvojcem Lucić/Dežulović u kojem se govorilo o sadašnjoj medijskoj situaciji (Loša, ne može biti gora), Zašto je ugašen Feral (jer niko nije htio da objavi reklamu kod nas a to čini 60% novinskih prihoda, svugdje), koliko prate hrvatske medije (Šta ćemo čitati – oni tek danas objavljuju ono što smo mi pisali prije pet ili sedam godina) i zašto Boris više nije kolumnista Nezavisnih iz Banjaluke (pitajte njih jer oni su meni otkazali saradnju a ne ja njima).

Onda je krenuo banjalučki koncert “Melodije Bljeska i Oluje” ovog puta aktuelnom obradom starog hita Tereze Kesovije “Prijatelji stari gdje ste” i toplim osvrtom na njene recentne koncerte u Beogradu. Zatim je uslijedila serija njihovih hitova kojim su pokazali lice i naličje mekog i tvrdog nacionalizma, ratne zločince, ovdašnju mitomaniju, aktuelnu vlast u regiji i njene rezultate te podsjetili na nekoliko događaja u kojima se do krajnosti prepoznaje licemjerje i primitivizam.

Recitacije Borisa Dežulovića iz zbirke “Pjesme iz Lore” (2005), pa serija hitova (Marina, Marina, Marina kao Manjina, Manjina, Manjina), “El Kondom pasa”, “Rider on the storm” i poezije: “Kad je papa bio mali” odnosno teslogrami, aforizmi o savremenoj recepciji Nikole Tesle:

Trofazni teslogram
Zapitkuju Teslu Hrvati,
Mudraci iz ugledne Hazu:
Što na dvije ne htjede stati?
Što i treću izmisli fazu?
Ili
Građanski teslogram
Ti si Tesla, znamo, znamo,
Izumio i Dinamo,
Pa su tvoji Srbi njime
Građanskom zatrli ime.

Iako je koncert bio uglavnom posvećen velikim regionalnim temama a posebno međuodnosu Hrvati - Srbi jedan kraći recital govorio je o nesumnjivoj zvijezdi ovdašnjeg političkog neba, predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Smatrajući da je posebno interesantan za lokalno čitateljstvo transkript tog dijela koncerta donosimo u cjelosti:

KOSOVO JE PUTOKAZ ZA SRPSKU

Kosovo je putokaz za Srpsku,
Kakva Bosna, Dejton i bakrači,
Sudu pravde za presudu drsku
Blagodarim više nego Tači.

Banja Luka postaće Priština,
A ja u njoj Euleks i Unmik,
Garant prava svakoga Srbina
Da mu zakon bude Mile Dodik.

Sagradiću, nek pukne Evropa,
Gračanicu mesto Ferhadije,
U njoj biću oba episkopa,
Artemije i Atanasije.

Suživot i slične glupe fore
Ne postoje, pa ih se ne plašim:
Nema više Ramiza i Bore,
Ja sam ovde i Ramuš i Hašim.

POJI MILE VOLOVE NA RAŽNJU

Ej bosanski Hrvati,
Jebo li vas hodža,
Niko od vas da shvati
Da vam treba vođa.

Nestade Sanadera,
Mesić vas ne jebe,
Za hrvatskog lidera
Kandidujem sebe.

Vodiće vas Mile brat
Protiv cijelog svijeta,
Bosna neka bira: rat
Il' tri entiteta!

Ostvariću vaše sne,
Cijelog svijeta protiv,
Mirna Bosna bez Bosne
Jedini mi motiv.

Vaši snovi bajati,
Stare sanje naše,
Križ će s krstom spajati,
Mostar i Laktaše.

Za razvod od balija
Našli ste adresu:
Ja ću Kordić Darija
Dočekat na Plesu!

NOŽ, ŽICA, PORODICA

Ono što je konstanta je permanentna
ljubav ljudi prema Republici Srpskoj,
bez nje nema ni porodičnog života.

Milorad Dodik u intervjuu Radio-televiziji Republike Srpske

Ako nemaš ujne, tetke, teče,
Oca, majke, brata ni deteta,
Nemaš roda, ali imaš sreće:
Imaš svoga krvnog entiteta.

Pa ti Dodik i keva i ćale,
Kozarac ti i Keraterm braća,
Svud po Srpskoj nikle seje male:
Srebrenica, Omarska, Manjača...

Republika Srpska širi grane,
Porodičnog stabla buja krošnja,
Familiju spajaju lijane
Prepletene ko narodna nošnja.

Nastala je, kažu, na zločinu...
Ko ponovi tu podvalu drsku,
Da ga steraš u lepu majčinu
Ko u lepu Republiku Srpsku!

Predrag i Boris bili su iskreno iznenađeni da prisutni na banjalučkom koncertu poznaju, do u detalj, lik i djelo don Anđelka Kaćunka kome je inače posvećen pamtljivi “Brainy Day”. Prisutne je posebno oduševila obrada Balaševića - ali sada kao “Tri puta sam vidio Ivana Pavla” te nekadašnja “Jugoslavija” sada kao “Euroslavija” odnosno obrada zajedničke himne “Hej Sloveni” danas kao “Hej kreteni”.

Ali, ne može se sve ni prepričati. Donosimo zato kraći video iz dva i po sata zabave u banjalučkom DFK, u petak, 4. februara 2011.