Deset zamki za novinara koji pravi intervju

Deset zamki za novinara koji pravi intervju

Iako nije vjerovatno da igdje na svijetu postoji obuka o tome kako osramotiti novinara ili kako ga navesti na pogrešan trag, kako ga učiniti smiješnim ili zbunjenim, tening za novinare BBC-a sadrži i ovakve karikirane preporuke, kako bi novinarima ukazao na potencijalne zamke. Svaka sličnost sa stvarnim ličnostima i situacijama je namjerna.

1. Osramoti novinara. Ovo se može uraditi na različite načine. Napravi “duhovitu” opasku o njegovim/njenim cipelama, otpuhni sa dosadom...”kao što sam već nekoliko puta rekao, dok vi niste slušali...”

2. Podsmijehni se njegovom/njenom nepoznavanju činjenica. Na ovo su posebno osjetljivi. A odakle vam ta informacija? To je glupost.” “ Moram reći da niste upućeni”

3. Odbij odgovor na svako pitanje. Šta god te upita, ti odgovaraj onim što želiš reći i šta si pripremio. Na kraju će odustati. Ako si sretan, neće ni primijetiti da to radiš, samo će nastaviti sa čitanjem sljedećeg pitanja.

4. Odbij uopšte odgovarati na pitanja.

5. Preuzmi kontrolu nad tokom intervjua. Šarmiraj, ponašaj se duhovito, postavljaj pitanja novinaru. Ne osvrći se na njihove pokušaje da te obuzdaju, vladaj situacijom. Pričaj kad želiš, o čemu želiš, ali budi uporan u tome.

6. Pitanjem odgovori na pitanje. Ovo će neiskusne novinare dovesti do ludila. Ukoliko si sretan naći ćeš se u situaciji da ti i odgovori na pitanje. Ne daj se zbuniti, samo nastavi sa postavljanjem pitanja!

7. Namjerno poremeti njihov raspored (e.g. pojavi se sa zakašnjenjem).

8. Laskaj novinaru/novinarki. Reci kako je upravo postavio veoma dobro pitanje. Reci kako je došao spreman, pričaj o tome kako veliko poštovanje imaš prema njima.

9. Prijeti prekidom intervjua. Ukoliko ti postave pitanje koje ti se ne svidja, ponašaj se kao da ćeš otići. To će ga zbuniti da će zaboraviti na svoje pitanje. Sljedeće će biti manje neugodno.

10. Napravi zlobne opaske o ličnosti reportera. Reci da bi trebao/la uraditi nešto sa frizurom, ili da bi trebao bolje kombinovati boje odjeće. Muškarci su jednako osjetljivi na ovo kao i žene.