Feral Tribune dostupan za pretraživanje!

Feral Tribune dostupan za pretraživanje!

Povodom digitalizacije Feral Tribune-a i debate o njegovoj ostavštini,
koja će se održati danas u Mediacentru Sarajevo, razgovarali smo sa
managerom INFOBIRO-digitalnog arhiva, Draganom Golubovićem.

MC: Odakle ideja da se na jednom mjestu, u digitalnoj formi, objedine sva izdanja kultnog Feral Trubune?

D.G.: Početkom godine u razvojnom planu INFOBIRO-a bilo je zamišljeno da pokušamo u naš digitalni arhiv INFOBIRO da uvrstimo i određene publikacije sa područja bivše Jugoslavije. Feral Tribune je, svakako, bio jedna od publikacija koje smo željeli.  Na nekoj od konferencija o medijima ideja da se digitalizuje Feral proširena je, sa idejom da se održi serija debata o naslijeđu ovog časopisa. Prije nekoliko mjeseci, direktor Mediacentra Boro Kontić je sa našim partnerima Mirovnim Inštitutom/Peace Institute iz Slovenije i predstavnicima Foundation Open Society Institute -  Network Media Programa sve konkretizovao i danas imamo prvu debatu u Sarajevu i predstavljanje “digitalnog Ferala”.

MC: U kojoj formi će korisnicima biti dostupan "digitalni Feral"?

D.G.: Realizacija ideje “digitalnog Ferala” ima dvije razine. Do kraja godine imat ćemo  “kašetu” sa digitalnim Feralom na DVD-ovima i ta “kašeta” će biti distribuirana u sve velike biblioteke širom bivše Jugoslavije. Druga razina je da će kompletan Feral biti arhiviran u INFOBIRO digitalni arhiv na www.infobiro.ba. U INFOBIRO-u Feral će biti dostupan za pretraživanje sa bilo koje tačke u svijetu putem interneta.

MC: Kakav je, po vama, značaj ovog projekta za razvoj nezavisnog novinarstva na područjima bivše Jugoslavije? Kome je projekat namijenjen?

D.G.: Značaj Ferala za profesionalno novinarstvo je izuzetno veliki. Novinari Ferala otvorili su cijeli niz priča, često su bili pod raznim pritiscima od raznoraznih skupina i na određen način nisu nikada “pognuli glavu” pred svim tim pritiscima. Za mene je istrajnost novinara Drage Hedla da dokaže da je član Sabora u Hrvatskoj bio involviran u ratne zločine počinjene na području Osijeka, što je kasnije i presuđeno na sudu u Hrvatskoj, izuzetan primjer novinarske istrajnosti i istraživačkog novinarstva. Digitalizacijom Ferala Tribune-a promijenjen je način čitanja ovog magazina, trenutno je preko 70% sadržaja potpuno pretraživo, i ovo znači da imamo mogućnost novog iščitavanja Ferala. Vjerujem da će za veliku skupinu istraživača, studenata novinarstva i drugih zainteresovanih online digitalni arhiv INFOBIRO biti mjesto putem kojeg će se ponovo iščitavati “tjednik hrvatskih anarhista, protestanata i heretika, koji su Bogu – mili a ni Vragu nisu mrski.”

MC:  Ko su bili partneri u projektu i da li je bilo teško dobiti saglasnost nekadašnjeg uredništva Ferala za ovakav projekat?

D.G.: Kompletna ekipa Ferala pozdravila je ideju da se uradi digitalizacija Ferala Tribuna. Predrag, Zoran i Viktor uložili su zaista mnogo energije kako bi nam pomogli da što kvalitetnije uradimo naš dio posla. Partneri u projektu, pored nekadašnjeg uredništva Ferala Tribuna i Mediacentra Sarajevo, odnosno INFOBIRO digitalnog arhiva koji je zadužen za digitalizaciju Ferala, su i Mirovni Inštitut / Peace Institute iz Slovenije koji su zaduženi za organiziranje debata o zaostavštini Ferala. Kompletan projekat podržan je od strane Foundation Open Society Institute - Network Media Programa.