Kako je novinar otkrio prevaru južnokorejskog nacionalnog naučnog idola

Kako je novinar otkrio prevaru južnokorejskog nacionalnog naučnog idola

Nagrađivani južnokorejski istraživački novinar MBC-TV, Han Hak-Soo, suočio je svoju naciju sa prevarom njihovog naučnog heroja. U procesu se ogrešio o profesionalnu etiku, i doživeo profesionalnu i javnu diskreditaciju. Kada se ispostavilo da su njegove informacije bile tačne, usledila su priznanja, ali ne pre nego što su novinar i njegova porodica proživeli najstrašniju ekskomunikaciju, pretnje i javne pozive na linč.

Priča počinje kada su Hwang Woo-Suk i njegov tim dospeli u žižu medijske pažnje proteklih godina tvrdnjom da su klonirali prvi ljudski embrion. Potom su prošle godine saopštili da su klonirali više od 30 ljudskih embriona i razvili 11 kultura matičnih ćelija iz kojih može da bude razvijeno preko 200 različitih ćelija ljudskog organizma. Krajem prošle godine ispostavilo se da je najmanje 9 od 11 ćelijskih kultura ništa drugo nego obična fotomontaža.

Međutim, pre nego što je vest o falsifikovanim naučnim rezultatima došla do očiju i ušiju javnosti, novinar korejske MBC-TV i jedan od autora popularne emisije "PD Notebook" Han Hak-Soo preživeo je pravu ličnu i profesionalnu golgotu, kada je među prvima pokušao da ospori rezultate do kojih je navodno došao naučni tim Hwang Woo-Suk-a.

Naime, Han Hak-Soo je posle višemesečnog istraživanja rezultata Hwangovog naučnog projekta pre nekoliko meseci u svojoj emisiji "PD Notebook" objavio da su Hwangovi rezultati obmana. Han je istragu o Havngovim rezultatima istraživanja započeo juna prošle godine nakon što mu je jedan od bivših članova njegovog tima nezvanično poverio informaciju da su Hvangovi rezultati lažni.

"U početku nisam mogao da verujem šta mi govore. Ali to nisam mogao ignorisati zbog toga što mi je izvor delovao prilično verodostojno", kaže Han.

I pojedine korejske novine su objavile ovu priču, ali kao neproverenu. Kasnije se ispostavilo da su te prvobitne tvrdnje bile tačne.

Kazna zbog kompromitacije nacionalnog idola

Ova informacija je više nego šokantno delovala na čitavu javnost u Južnoj Koreji, posebno zbog činjenice da je Hvang, zbog svojih otkrića, imao status nacionalnog heroja. Usledio je opšti pritisak javnosti na Hana i njegove saradnike, usled čega je i njegova emisija bila skinuta sa programa, a Han disciplinski i finansijski kažnjen od strane svojih šefova. Vrhunac je usledio početkom prošlog decembra kada su čelnici MBC-TV, javnosti i Hwangovom naučnom timu uputili oficijelno izvinjenje zbog toga što je njihov novinar prekršio etičke kodekse i principe kuće za koju je radio. Naime, Han je optužen da je ucenom iznudio intervju od mlađeg Hwangovog saradnika Kim Seon-Jong-a. Jong se u tom trenutku nalazio na američkom univerzitetu Pitsburg i radio sa timom američkih genetičara, inače Hwangovih saradnika na istom projektu. Optužba je glasila da je i Jongovo priznanje da su stvarni rezultati Hwangovog naučnog projekta obmana, iznuđeno ucenom.

"Bojao sam se tada da će istina biti zauvek sahranjena. Nije to više bilo pitanje moje časti, već časti emisije 'PD Notebook' koja postoji već 12 godina na MBC-TV", priča 36-godišnji Han Hak-Soo.

U iščekivanju da li će emisija uopšte biti emitovana, Han je razmatrao mogućnost da dokaze do kojih je došao u pravljenju svoje emisije preda policijskim istražiteljima, sa ciljem pokretanja istrage i utvrđivanja istine.

"Mislio sam čak da održim konferenciju za medije u istražiteljovoj kancelariji. Imao sam siguran dokaz, uključujući i svedočenje Kim Seon-Jonga," kaže on.

Kim je, po Hanovim rečima, bio Hwangov mlađi istraživač koji je igrao ključnu ulogu u proizvodnji obmanjujuće dokumentacije o stvaranju kulture matičnih ćelija.

"(Pretio sam Kimu zbog toga) Mislio sam da je Kim jedan od ljudi  koji bi mogao reći istinu. Ali sam prekršio svoju novinarsku etiku," priznao je Han. Zbog ovakvog postupka, MBC-TV je kaznila Hana odbitkom od plate i suspenzijom emisije.

Pritisak na Hana i njegovu TV kuću je rastao iz dana u dan, sve do 15. decembra prošle godine kada se javnosti obratio i drugi Hwangov saradnik, Roh Sung-Il, koji je potvrdio da Hwang fabrikuje podatke svojih istraživanja. Istog trenutka MBC-TV je dala zeleno svetlo Hanu da emituje svoj dokumentarac u celosti, i to iste večeri. Istražitelji i stručnjaci sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, nešto kasnije su i zvanično potvrdili da Hwangov tim nije stvorio kulture matičnih ćelija iz kojih bi se mogle razviti različite ćelije ljudskog organizma, što je Han prethodnih meseci tvrdio. Han je konačno došao do saznanja da su matične ćelije sa kojima je radio Hwangov tim poreklom iz obližnjeg porodilišta.

"Ovo otkriće me je potpuno sludelo. Pre toga sam pomislio da je Hwang možda otišao predaleko u svojim istraživanjima. Ali nijedna ćelija koju su "proizveli", u stvari nije postojala".

Možda si u pravu, ali te ipak mrzimo

Ono sa čime su se Han i njegova porodica suočavali, od trenutka kada je u svojoj emisiji objavio prve optužbe protiv Hwanga, pa sve do njegovog potpunog razotkrivanja, bilo je ravno paklu.

"Mislio sam da ću biti progonjen čak iako prezentujem konkretne dokaze za svoje tvrdnje. Na žalost, taj strah se na kraju obistinio". Primao je nebrojene telefonske pretnje, tako da je morao angažovati i telohranitelje. Njegova supruga i šestogodišnja ćerka bile su primorane da se skrivaju od besnih poštovalaca lika i dela Hwang Woo-Suk-a, koji su na kraju objavili na Internetu i fotografiju Hana i njegovih članova porodice. Čak je i naučna javnost digla svoj glas zbog dovođenja u pitanje Hwangovih naučnih dostignuća. To su komentarisali rečima da naučni rad jedino može biti testiran od strane naučnika, ne od novinara koji nisu dovoljno kvalifikovani za takvu ekspertizu.

Posle višemesečnog bavljenja rezultatima Hwangovog projekta, Han za sebe kaže da je gotovo postao ekspert za genetiku matičnih ćelija, pošto je Hwangove izveštaje pročitao više od 100 puta, nakon što je došao do njih. "Kada sam prvi put čitao taj materijal, skoro da mi ništa nije bilo jasno, nisam imao ideju o čemu se tu u stvari radi. Ali sada mislim da ovo polje vrlo dobro poznajem".

Kao istraživački novinar na MBC-TV, Han Hak-Soo radi od 1997. godine. Do sada je dobio nekoliko nagrada za svoj rad, uključujući i priznanje za istraživačko novinarstvo koje mu je 2003. godine dodelila Korejska asocijacija za komunikaciju i informatičke studije.

Izvor: The Korea Herald

http://www.koreaherald.co.kr/SITE/data

http://www.asiamedia.ucla.edu/article.asp?parentid=34906