Ko je zaista Đovani di Stefano?

Ko je zaista Đovani di Stefano?

Istraživanje „Blic Newsa“ pokazalo je da nekadašnji gost naše zemlje Đovani di Stefano nije, zapravo, Karlo Fabijani, čovek koji se u biografijama Željka Ražnatovica pominje kao jedan od dvojice pomagača u spektakularnom Arkanovom bekstvu iz dobro čuvanog holandskog zatvora.

Zamislite da morate da izaberete najinteresantniji detalj iz prebogate biografije Željka Ražnatovica Arkana? Velika većina bi se sigurno odlučila za spektakularno bekstvo iz dobro čuvanog holandskog zatvora, koje je izvedeno po holivudskom scenariju. Još uvek se prepričava kako su Arkanovi prijatelji Slobodan Kostovski i Italijan Karlo Fabijani dobacili pištolj, kako je Arkan preskočio zid i tako postao idol mladih s one strane zakona.

U svim Arkanovim biografijama navodi se da se taj Karlo Fabijani pocetkom devedesetih obreo u Beogradu, ali ovoga puta pod drugim imenom - Đovani di Stefano - i da je zbog svojih zasluga u spasavanju Arkana iz zatvora uživao njegovu veliku naklonost.

Da li je baš tako? Radeći jedno šire istraživanje, Blic News je došao do saznanja da Karlo Fabijani i Đovani di Stefano nisu jedna te ista licnost i da je Arkanova biografija mnogo interesantnija i misterioznija nego što se do sada znalo.

Početkom 1992. godine u Beograd dolazi oniži, proćelavi Italijan Đovani di Stefano, koji odmah izbija na tadašnju javnu scenu. Gostuje u udarnom Dnevniku, predstavlja se kao vlasnik holivudskog studija Metro Goldwyn Mayer, sa kontroverznim biznismenom Radojicom Nikčevićem pokrece stambenu zadrugu Šumadija i nešto kasnije popularni Radio Pingvin. Redovan je pratilac Željka Ražnatovića Arkana i u javnosti važi za njegovog najbližeg prijatelja.

Tadašnji mediji se nisu mnogo interesovali za prošlost Di Stefanija sve dok italijanski novinar Alberto Nerazini u listu Diario nije objavio informaciju o kojoj se u Beogradu vec odavno govorilo - prijateljstvo Arkana i Di Stefanija seže još u sedamdesete godine, kada su zajedno robijali po evropskim zatvorima. „Arkan je zbog pljačke banke u Amsterdamu i razbojništva u Hagu osuđen na sedam godina strogog zatvora. Jedva godinu dana kasnije holandski tabloidi naširoko su izveštavali o spektakularnom bekstvu 'neuhvatljivog Srbina' iz robijašnice Amstel. Dva prijatelja su mu prebacila revolver preko zida dok je šetao zatvorskim krugom. Arkan, dvadesetdevetogodišnji Srbin, oružjem je zapretio stražarima i uz pomoć lopovskih merdevina koje su napravili osuđenici uspeo je da se prebaci preko zida visokog četiri metra i opasanog bodljikavom žicom. To filmsko bekstvo, kasnije je utvrdeno, do u detalje je isplanirao i odradio Karlo Fabijani, iliti Di Stefano“, pisao je Nerazini u listu Diario.

Uzbudljiva akcija se tu ne zaustavlja. Prema biografijama Arkana koje se mogu naći u našoj zemlji, Ražnatović i njegov ortak Karlo Fabijani izvršili su tri oružane pljačke i dvanaest provala. Fabijani je u Stokholmu ipak uhapšen, ali kada je krajem 1974. izveden pred sud, kao u kakvom filmu, maskirani Arkan se sa Slobodanom Kostovskim pojavio u sudnici. Pištoljem je zapretio švedskom sudiji, a drugi je dobacio Fabijaniju, nakon čega su obojica pobegli iskočivši kroz prozor.

Od tog trenutka Fabijaniju se gubi svaki trag sve do početka devedesetih, kada se navodno pojavljuje u Srbiji pod imenom Đovani di Stefano. Di Stefano nikada nije hteo javno da odgovori na pitanje o svom identitetu. Pre nekoliko godina je u razgovoru za magazin Profil, kao i obično, bio neodreden: „Nisam toliko lud da priznam nešto zbog čega bih posle imao mnogo, mnogo problema. Zato je moj odgovor: Ne!“

Đovani je u tom intervjuu tvrdio da je Arkana upoznao u Beogradu 1992. godine, da je o njemu znao samo ono što mu je pričao novinar Arnold van Linden („da je ratni zločinac i neka vrsta nakaze“), da se sa njim zbližio zato što je Željko bio bistar, mlad i rođeni nacionalni lider. Nisu mu baš poverovali.

Prošle nedelje Blic News je pokušao da otkrije pravu istinu o misteriji zvanoj Karlo Fabijani iliti Đovani di Stefano. Kako i red nalaže, prvo smo se javili domaćim ekspertima. Za njih nije bilo dileme.

- Apsolutno, Karlo Fabijani i Đovani di Stefano su jedna te ista ličnost - rekao nam je nekadašnji zvaničnik Službe državne bezbednosti koga mediji često predstavljaju kao eksperta za tu oblast. On je čak otišao i korak dalje i ispričao nam sledeću anegdotu:

„Arkan je bio veoma blizak Fabijaniju, odnosno Di Stefanu, tako da je Fabijani po svaku cenu želeo da izvuče Željka iz zatvora. Koliko su daleko išli u tim planovima, govori činjenica da su Fabijani i Slobodan Kostovski išli na časove letenja. Ideja im je bila da iz helikoptera spuste konopac u dvorište zatvora kako bi se Arkanu omogućilo da pobegne. Ipak, uspeli su da ga izvuku na drugi način“, detaljno nam je objasnio naš sagovornik. Rešili smo da tragamo i dalje i uputili smo zvanične zahteve policiji i tužilaštvu u Švedskoj i Holandiji tražeći da nam se omogući uvid u dosije Karla Fabijanija i Željka Ražnatovića. Prvi rezultati bili su relativno ohrabrujući.

- Nažalost, u dosijeu Karla Fabijanija više nema fotografija - rekao nam je detektiv iz Geteborga Ulf Holst, koji je zadužen za praćenje takozvane jugo-mafije. On je bio čovek koji se lično sreo sa Fabijanijem i čovek koji je mogao da ga prepozna. Rekao je da se seća da je Fabijani bio procelav (kao i Di Stefano), da je imao „kukasti nos“ (kao i Di Stefano) i da liči na čoveka ciju smo mu sliku poslali (Đovani di Stefano), ali da nije siguran. Tražio je da mu damo još nekoliko dana da proveri neke informacije. Činilo se da smo konačno na putu da potvrdimo da je Karlo Fabijani zaista Đovani di Stefano.

Crv sumnje stigao je od švedskog državnog tužioca Ronija Jakobsona.

- Fabijani je proteran iz Švedske krajem sedamdesetih i od tada mi nemamo podatke o njegovoj sudbini. Ne znamo gde se nalazi niti šta radi. U dosijeu takode nije ostalo dosta informacija. Znamo da je rođen 20. juna 1943. godine - pisalo je u poruci švedskog državnog tužioca.

Jun 1943?! To mora da je neka greška! Đovani di Stefano je deset godina mlađi i, po našim podacima, roden je jula 1955. godine u južnoj Italiji. Mora da se radi o tehnickoj grešci.

Zatim nam se javio detektiv Ulf Holst.

- U dosijeu stoji da je jedan od znakova prepoznavanja Karla Fabijanija nedostatak dela kažiprsta na desnoj ruci - rekao je Holst dok smo mi užurbano tražili fotografije na kojima se vide šake Đovanija di Stefana. Našli smo samo jednu, ali na njoj se nije moglo stopostotno utvrditi da li Di Stefanu nedostaje deo desnog kažiprsta ili ne. Razgovor sa ljudima koji su imali prilike da sretnu Di Stefana takode nije nam dao odgovor na ovo ključno pitanje.

A onda je tog istog dana stigla poruka iz Švedske.

- Zaista liči, ali Karlo Fabijani nije Đovani di Stefano - stajalo je u poruci uz koju su išle i tri policijske fotografije Karla Fabijanija. Zaista je proćelav, zaista ima kukast nos, zaista je oniži Italijan - ali to nije Đovani di Stefano.

Ali onda se postavlja pitanje - ako Karlo Fabijani nije Di Stefano, otkud se onda Di Stefano pojavio u Beogradu, gde se i kako upoznao s Arkanom i čime ga je toliko zadužio... Eto ideje za neko novo istraživanje.