Neobičan posao u Distriktu Brčko

Neobičan posao u Distriktu Brčko

Prije dvije godine Milorad Milaković, ozloglašeni vlasnik bara iz Prijedora, otvoreno je pokrenuo pitanje legalizacije prostitucije na tržnici Arizona i u cjelokupnom Distriktu Brčko. Političari u Distriktu nisu htjeli imati ništa s tim.

Međunarodna zajednica ovaj je distrikt zamislila kao svoj model kapitalističkog preporoda na Balkanu. Umjesto toga Distrikt Brčko je, ne sramotu međunarodne zajednice, postao destinacija za dovođenje seksualnog roblja iz istočnih zemalja. Destinacija za žene koje su kao stoku bez odjeće na njima prodavali na tržnici Arizona.

Od kada je Milorad Milaković osnovao udruženje vlasnika barova i pozvao vlasti na primirje putem legalizacije, IPTF i lokalna policija, prema podacima kojima kojim raspolaže Misija Ujedinjenih Naroda, zatvorili su 116 barova u Bosni i priveli oko 1505 prostitutki.

Vlasti u Brčkom počinju razmišljati kao Milaković. Žele svoj dio novca.

«I prostitutkama i vlasnicima barova treba omogućiti da rade. Neka zarade novac i daju dio državi.», međunarodnom timu reportera rekao je Mirko Panić, predsjednik SDP-a, najjače političke stranke u Brčkom,. «Neka ih gazde registriraju, vode knjige i plaćaju poreze. Bolje to nego da sav novac ide kriminalcima.»

Ova promjena u načinu razmišljanja izazvana je legalizacijom zloglasne tržnice Arizona, što je sve dio razvojnog plana Italprojecta. Krajem lipnja treba započeti privatni razvojni projekt koji će zamjeniti trošne kioske modernim prodajnim objektima i ubrati poreze od doskorašnjih lovaca u mutnom.

Ova potpuna promjena službenih stavova dovela je do stvaranja zakona po kojemu će tržnica imati niže poreze i zadržati cijene iz švercerskog razdoblja. Taj zakon će ipak doživjeti još neke izmjene prije nego što se o njemu bude glasalo.

«Zakon kojim će Arizona dobiti status slobodne trgovinske zone uključivaće i prijedlog o legalizaciji prostitucije.» , saznaje reporterski tim od neimanovanog izvora iz visokih službenih izvora u Distriktu Brčko.

Ovaj iznenadni preokret dolazi u pravi trenutak za nekadašnje vlasnike bordela, koji nemaju baš mnogo drugog radnog iskustva.

Od prošlog listopada vlasnik noćnog bara «Atina» plaća rentu iako je lokal zatvoren i ne donosi nikakav prihod.

«Ne želim otvoriti restoran zato što su žene najbolji posao.», kaže Božidar Marković. «One su rudnik zlata.»

Marković živi u Bijeljini, ima ženu i jedanaestogodišnjeg sina. On kaže da je spreman zaposliti liječnika koji bi se brinuo o ženama, i osigurati posao umirovljenicima ili nekadašnjim policajcima u legalnom bordelu koji bi uredno plaćao porez.

«Sve bi bilo pod kontrolom, a mi bismo zaradili milijune.», kaže Marković.

Vlasnici bordela nisu jedini koji se raduju ponovnom pokretanju pitanja legalizacije.

Zoran Blagojević, predsjednik brčanske opozicijske stranke PDP, kaže da je ilegalna prostitucija na tržnici Arizona izazvala procvat trgovine seksualnim robljem. Ipak on i dalje misli da prostitucija može biti civiliziran posao.

«Ja podržavam legalne bordele evropskog standarda.», kaže Blagojević.

Taj «standard» podrazumijeva redovne liječničke preglede za žene koje se time bave, i redovno plaćanje poreza lokalnim vlastima, dodaje Blagojević.

Ali oni koji su ispitali okolnosti vezane za trgovinu seksom u Distriktu smatraju da je isuviše naivno nadati se da će liječnički pregledi i porezi ugasiti trgovinu seksualnim robljem koja snabdijeva lance prostitucije.

Javni tužitelj Distrikta, Zekerijah Mujkanović, kaže da zatvaranje barova, kojim se međunarodna zajednica toliko hvali, nije ni dotaklo snažno organizirane mreže kriminala koje su vlasnike barova snabdjevali ženama.

«Uspjeli smo osuditi ljude koji su organizirali prostituciju u svojim barovima, ali nismo mogli doći do onih koji su bili umješani u trgovinu ljudima.», rekao je Mujkanović reporterskom timu.

Da bi legalizacija bila uspješna, dodao je Mujkanović, mora se više poštovati zakon.

«BiH je zemlja u kojoj ljudi ne poštuju zakon.», kaže Mujkanović. «Liječničke potvrde bi se mogle dobiti a da djevojke i ne vide liječnika.»

Panić, glavni u lokalnom SDP-u, vidi legalizaciju kao način da se trgovina seksualnim robljem pretvori u legalan posao.

«To se ne odnosi samo na žene.», kaže Panić. «I nogometaše prodaju svagdje po svijetu, a oni dobro zarađuju i imaju dobar život. Mislim da je to isto.»

Iako su političari i administracija prilično voljni ući u posao, oni su za Milakovićev ukus previše bojažljivi.

On planira da svoj posao i svoje djevojke preseli u Nizozemsku, gdje «standard» koji on traži već postoji.

«Političari nisu protiv legalizacije.», kaže Milaković. «Ali kada treba sve to potpisati dogovor propada.»