Otkriće tinejdžerske prostitucije u Iowi

Otkriće tinejdžerske prostitucije u Iowi

Deset obitelji prostitutki strahuju da će im svodnici ugrabiti djecu

SIOUX CITY, IOWA - U svibnju, dok su njeni prijatelji tražili ljetne sezonske poslove, lijepa šesnaestogodišnjakinja imala je već jedan: lunjala je ulicama Sioux Cityja prodajući tijelo za gotovinu.

Za dobrih dana, zaradila bi 600 dolara. Za loših dana, završila bi krvavih usana, natečenog lica i prepuna modrica.

Ponekad su njene mušterije zahtjevale nezamislive stvari. "Radila sam ono o čemu ni u snu nisam znala da postoji" izjavila je srednjoškolka u jednom intervjuu.

Uvijek je imala psa čuvara - mršavog svodnika kojeg je upoznala u piceriji. Zaklinjao se da je voli i da će je zaštcititi. Poklonio joj je čak zlatnu narukvicu.Tijekom dva tjedna naučio ju je poslu i nagovorio na "partnerstvo", ali na kraju ju je prodao nekom čikaškom svodniku, koji je namjeravao otvoriti cijeli harem mladih prostitutki.

Aktualna cijena za svježu tinejdžerku iz lowe iznosi između 2000 i 4000 dolara. Spomenuta djevojka stanuje u Sioux Cityju, no voditelji radne grupe koja proučava dječju prostituciju, tvrde da ni ostali gradovi Iowe nisu pošteđeni.

"Stanovnici Iowe ne žele u to povjerovati, ali činjenica je da se ovakve stvari događaju posvuda" -  izjavljuje Jeff Hackett, direktor grupe. Hackett je priznao da je radna grupa već prikupila imena pedesetak djevojaka u dobi između 12 i 14 godina, koje su se prostituirale na ulicama Sioux Cityja proteklih nekoliko godina.

"Po svemu sudeći ovo nije konačan broj. Tek smo počeli" - rekao je Hackett. "Brine nas mogućnost raspršivanja straha među stanovnicima, stoga smo odlučili naše akcije držati podalje od očiju javnosti".

Slična istraživanja se vode u Des Moinesu i Waterloou, gdje je policija prikupila imena više od 40 djevojaka. "To je samo vršak ledene sante" - izjavljuje Dean Smith, šef policije u Des Moinesu. "Nastojali smo biti diskretni da zaštitimo ove mlade djevojke".

Stanovnici Iowe teško mogu povjerovati da četrnaestogodišnjakinje prodaju tijela na odmaralištima za kamione, stražnjim odajama barova, sobama za masažu i jeftinim motelima, ali istražitelji koji se bave ovim slučajevima tvrde da težina problema nije ništa manja od one u New Yorku.