Pisci o pisanju

Pisci o pisanju

Misli koji će vam pomoći da dobro ispričate istraživačku priču

"Ne možete primjeniti dobro pisanje nakon događaja, kao da premažete lakom. Izveštavanje mora biti prisutno."

- James Gannon

"Dok izvještavate, nastavite tražiti pripovjedačku nit - vremensku liniju, unutrašnju raspravu. Stvorite nit priče pitajući osobu koju intervjuišete o njihovom pogledu na događaj ili anegdotu. Pripovijedanje će procvasti."

- Ken Auletta

"Jedna je ovdje novinarka koristila frazu 'u sred bijela dana'. I tad sam joj rekao, 'Razmislite šta ta fraza znači. Jeste li ikada čuli za frazu 'u sred crnog dana?' Zar ne bi bilo jednostavnije koristiti konkretan opis svjetlosti u toj prilici, gdje je zaista vidite? Mislim, zamislite svjetlost Edwards Hoppera, zamislite svjetlost kod Vermeera. 'U sred bijela dana' je kao 'razdorena Bosna'. Mislim, šta dovraga razdor treba da znači?

- Pete Hamill

"Svi imaju priču koja njima nešto znači."

- Richard Ben Cramer

"Pisanje ima dosta zajedničkog sa kuhanjem. Jelo će vjerovatno biti jestivo ako se dobri sastojci kombinuju u odgovarajućem redu, ali ako kuhar stavi kiselu cveklu prije kukuruza, onda je to propao sufle za večeru."

- James J. Kilpatrick

"Nemojte reći da je stara žena vrisnula. Dovucite je na binu i natjerajte je da vrišti."

- Mark Twain

"Izbjegavajte pridjeve i zaklinjite se u male glagole koji skaču i preskaču i plivaju i režu."

- Stanley Walker

"Pročitajte priču na glas dok je pišete. Zamislite da je pričate sami sebi. Ponovo napišite sve što vam zvuči ukočeno. Ako vam se zapetlja jezik, ponovo napišite."

- Kate Long

"Anonimnost je poziv na preuveličavanje, dovezivanje, začinjavanje, iskrivljavanje. Ili primite udarac ispod pojasa. Ovo je tačno i za novinare kao i za izvore."

- Gene Miller

"Većina pisaca će provesti pet dana izvještavajući priču od 1.200 riječi, ali neće provesti pet sat u pisanju iste. Šokiran sam koliko malo vremena posvećuju tome, čak i kad nemaju deadline. Pisanje je težak posao. Vrijeme je da to neko kaže odraslim muškarcima i ženama."

- Alan Richman

"Dobar pisac je bez milosti kad odlučuje koga će unijeti u svoj komad. Svaka osoba mora imati svrhu u priči ili će biti izostavljena. Kako se broj likova smanjuje, oni koji ostaju postaju važniji u glavama čitaoca."

- William Blundell