Uspeh polaznice trening programa NetNovinar trening centra

Uspeh polaznice trening programa NetNovinar trening centra

Polaznica programa “Istraživačko novinarstvo i organizirani kriminal” NetNovinar trening centra Medija centra Sarajevo, nakon samo dva meseca rada na svom istraživanju, zavredila je najavu na naslovnoj strani zagrebačkog Večernjeg lista otkrićem skrivene dokumentacije o sucima koji su izvlačili svoj novac iz propale štedne zadruge putem nekretnina kada to “obične” štediše nisu mogle.

Tekst Marije Mikolić objavljen je u “Večernjem listu” 27.10.2006. u sledećoj formi:

NADNASLOV: Korupcija u Virovitici: u „slučaj Zadruga“ umiješana sutkinja Općinskog suda Blanka Pacaloš-Torbaj i predsjednik Županijskog suda u Virovitici Darko Domšić

NASLOV: Suci vezama namirili obitelj stanovima i zemljištem

PODNASLOV: Oni koji su u 2005. dobili nekretnine mogli su to isključivo preko veze. Kako drugačije objasniti da je zemljište u Crikvenici u tri mjeseca dobilo dvadesetak ljudi, dok je u Zadruzi štedjelo njih više od 1200? Ujedno, među tim povlaštenima nalaze se čak dvije obitelji virovitičkih sudaca i obitelji tadašnjih voditelja Zadruge - kaže mr. Siniša Prpić

POTPIS: Marija Mikolić

VIROVITICA – Sutkinja Općinskog suda Blanka Pacaloš-Torbaj i predsjednik Županijskog suda u Virovitici Darko Domšić osobe su koje je Odbor vjerovnika “Štedno-kreditne zadruge Virovitica” u stečaju predvođen mr. Sinišom Prpićem najavio prozvati na današnjem (petak) skupu i mirnom prosvjedu u Zagrebu. Njihova imena nalaze se među osobama iz sudstva kao i iz Ministarstva financija koje oko dvije tisuće štediša ŠKZ-a u stečaju, među kojima je i dio iz ZŠKZ-a u stečaju, smatra suodgovornima za krah Zadruge te nestanak 105 milijuna kuna  štednih uloga.

– Prozivamo ih za očiti nemoral i korupciju. Njihove obitelji bile su, prema dokumentima koje posjedujemo, povlaštene štediše u Zadruzi. Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2005. godine uspjele su steći pravo na nekretnine u Crikvenici kao protuvrijednost za svoju štednju. U isto vrijeme, štediše nisu mogle podići svoj novac već šest mjeseci jer su im voditelji Zadruge govorili da novca više nema, te da je s njihovim novcem nestala i mogućnost dobivanja nekretnina koje su preko tvrtke “Jedra d.o.o.” bile garancija štednim ulozima. Veze su očite: u tri mjeseca nekretnine su Crikvenici dobilo je samo dvadesetak ljudi, dok je u Zadruzi štedjelo njih više od 1200, a među tim povlaštenima nalaze se čak dvije obitelji virovitičkih sudaca i obitelji tadašnjih voditelja Zadruge - kaže mr. Siniša Prpić, predsjednik Odbora vjerovnika ŠKZ-a u stečaju. – Tijekom 2004. i 2005. godine u Zadruzi su se obavljale sumnjive transakcije koje su išle preko blagajne, a ne žiro računa.  Kupoprodajni ugovori koji su u tom razdoblju sklapani između štediša i tvrtke Jedra d.o.o.odnose se isključivo na zamjenu novčanih uloga sa nekretninama. Zadruga u to vrijeme štedišama više nije imala čime vratiti novac, osim na ovaj način. No nisu svi mogli dobiti nekretnine u zamjenu za svoje uloge  – objasnio je Franjo Otročak, stečajni upravitelj ŠKZ-a u stečaju.  Sumnjive transakcije nalaze se i pod istragom MUP-a, koji prati trag plaćanja i kolanja novca vezan uz kupovinu nekretnina putem Jedre. – U tijeku je kriminalistička obrada i policijski izvidi vezani uz tijek kupoprodaje nekretnina poslovnih i stambenih jedinica u Crikvenici, kojih ima preko 140 u izgrađena četiri objekta - stoji u priopćenju glasnogovornika PU Virovitičko-podravske Slavka Kopjara. S ciljem zaštite istrage, policija nam nije potvrdila nalaze li se među njima i ugovori virovitičkih sudaca. 

OKVIR 1:

Pacaloš-Torbaj: Nekrentine su vlasništvo bivšeg supruga

VIROVITICA – Sutkinja Općinskog suda Blanka Pacaloš-Torbaj prozivku na nemoral i korupciju komentirala je riječima: „Ne osjećam se prozvanom, jer je riječ o nekrentinama u vlasništvu mog sada bivšeg supruga, a oni ako žele, neka me javno prozivaju. U vrijeme kada su nekrentine kupljene, suprug i ja smo bili u lošim odnosima i pred rastavom koja je kasnije uslijedila. Ja ne mogu odgovarati za njegove postupke, a osobno nisam štedjela ondje niti ikako utjecala na stjecanje njegovog vlasništva.“ Sutkinja Pacaloš-Torbaj u svojoj je službi najpoznatija po ovršnim postupcima vezanima uz ZŠKZ, prethodnicu ŠKZ-a. Dužnici koji su dizali kredite u ZŠKZ-u nisu ih mogli vraćati zbog previsokih kamatnih stopa, koje su u najvećem broju slučajeva dosizale i do 400 posto godišnje. Zadruga je predlagala ovrhe za naplatu duga, sud je odobrio javnu licitaciju, pa je u devedet posto slučajeva kuće i druge nekretnine svojih dužnika kupila ta ista Zadruga, pojedine za jednu ili 500 kuna!

OKVIR 2:

Domšić: Veza nisam bio ja, nego tata

VIROVITICA – „Moja supruga i brat bili su štediše u zadruzi i kupili su apartmane u zgradama u Crikvenici novcem, svojim štednim ulozima, nisu ih dobili na poklon. Prije negoli je Zadruga propala, željeli su spasiti svoj novac i riješiti pitanje štednih uloga. Ja nisam povukao nikakve veze, nego smo, prije propasti Zadruge, kupovinu nekretnina uspjeli realizirati preko tate – rekao nam je u telefonskom razgovoru Darko Domšić, predsjednik i sudac Županijskog suda u Virovitici. Tjeskobnim glasom rekao je da on nije bio štediša, a da ga slučaj stalno prati i zamolio da ga više ništa ne ispitujemo. Darko Domšić radio je i kao sudac Općinskog suda u Virovitici, a tijekom svoje karijere sudio je i na parnicama vezanima uz Zanatsko štedno-kreditnu zadrugu Virovitica, prethodnicu ŠKZ-a. Njegov otac Martin Domšić prvookrivljeni je u kaznenom postupku protiv šestorke odgovornih za propast Zadruge, a  koji se ovih dana vodi na Županijskom sudu u Bjelovaru. 

OKVIR 3:

Što je pripalo obiteljima virovitičkih sudaca?

VIROVITICA – Vera i Igor Domšić, supruga i brat predsjednika Županijskog suda u Virovitici Darka Domšića vlasnici su garsonijere od 28 kvadrata i dijela stana u Crikvenici, prema kupoprodajnim ugovorima sa tvrtkom Jedra d.o.o. od 29. ožujka i 21. travnja 2005. godine. Rajko Pacaloš, suprug Blanke Pacaloš-Torbaj, sutkinje Općinskog suda u Virovitici, na temelju kupoprodajnog ugovora sa Jedrom d.o.o. od 12. travnja 2005. godine vlasnikom je dijela dvorišta u Crikvenici. Prijepis nekretnina u crikveničku gruntovnicu obavljen je tijekom travnja 2005. godine pod zemljišnoknjižnim ulošcima 5621 i 4947.  

Skenirani tekst istraživačke priče “Suci vezama namirili obitelj stanovima i zemljištem” i najavu na naslovnoj strani Večernjeg lista, možete videti ovde.

Povezani tekstovi

Nema novca za štediše (objavljeno 15.11.2006.)

Zadruga od pocetka poslovala nezakonito (objavljeno 18.01.2007.)

Ministarstvo je nadziralo rad zadruga (objavljeno 20.01.2007.)

Štedise traže da država plati propuste (objavljeno 06.02.2007.)