Projekt istraživačkog novinarstva: OBRAČUN NA TRŽNICI ARIZONA

Projekt istraživačkog novinarstva: OBRAČUN NA TRŽNICI ARIZONA

Projekt istraživačkog novinarstva: OBRAČUN NA TRŽNICI ARIZONA

Metode projekta i ekipa:

Da bi proizveli ovu seriju, ekipa od sedam isključivo balkanskih novinara i jednog fotoreprotera iz Bosne, Hrvatske i SCG su otišla je u proljeće 2002. godine na ozloglašenu tržnicu Arizona u Distriktu Brčko, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, kako bi istražila predstojeći obračun između njene budućnosti zapadnjačkog stila i njene nezakonite prošlosti.

Dugo vremena izvor neprijatnosti za međunarodnu zajednicu kao središte organizovanog kriminala, tržnica kojoj je obećavana nova budućnost kada Italprojekt dovrši (u junu 2002. godine započeto) preuređenje tržnice u luksuzan, vioskokvalitetan tržni centar.

Ali mogu li međunarodna zajednica i lokalne vlasti držati organizovani kriminal podalje od nove tržnice?

Da bi to otkrili istraživački tim je proveo dvije sedmice (nekoliko mjeseci prije početka rušenja stare tržnice i gradnje novog tržnog centra) razgovarajući sa vlasnicima barova, žrtvama prostitucije, vlasnicima poslovnih prostora na tržnici, preduzetnicima, predstavnicima policije i vlasti u Distriktu.

Projekat je takođe upoznao balkanske novinare sa konceptom timskog istraživanja gdje se dužnosti istraživanja i pisanja dijele, tako da nijedna od priča nema potpisa.

Rad istraživačkog tima je finansirao IREX ProMedia, nezavisni U.S. ugovarač kojeg finansira USAID.

- Novinari: Jelena Dalipagić, Ivana Erceg, Slobodan Georgijev, Željka Matković, Biljana Mitrinović, Alda Omeragić and Radmila Žigić.

- Fotograf tima: Toni Hnojčik

- Urednici: Saša Leković i Donald W. Pine

Objavljivanje ovog projekta na web stranici istraživačkih novinara jugoistočne Europe možda će potaći i neku drugu ekipu novinara da istraži kakva je situacija na tržnici Arizona danas. Tržnica Arizona još uvijek je izuzetno zanimljiva istraživačka priča.