Kako napredno koristiti Google pretraživač

Kako napredno koristiti Google pretraživač

Kako napredno koristiti Google pretraživač

Upotreba Google pretraživača dio je svakodnevnog novinarskog posla, a ponekada do pravih rezultata ne dođemo, ili nam je za to potrebno mnogo vremena, samo zato jer ne poznajemo "trikove" koji pretragu mogu učiniti lakšom, ali i zanimljivijom. Donosimo vam listu deset načina kako da Google koristite što efikasnije.
 
Foto: Pixabay
 
Konkretni izrazi sa navodnicima
 
Najefikasniji način da pronađete informacije u vezi sa nekim specifičnim pojmovima jeste upotreba navodnika. Na taj način vršite pretragu preciznih riječi prema preciznom redoslijedu. Ukoliko, na primjer, u tražilicu ukucate Khadija Ismayilova, prikazat će vam se rezultati koji se odnose na obje riječi, ali ne nužno u zadatom redoslijedu. Upotrebom navodnika filtirirate samo one rezultate koji imaju puni naziv negdje u sadržaju web stranice, i upravo prema zadatom redoslijedu.
 
 
Koristite crticu (minus) 
 
Kada ispred neke riječi stavite crticu, znači da želite tu riječ izbaciti iz pretrage. Dakle, ukoliko pored unesenih riječi "Khadija Ismayilova", dodate i oznaku minusa ispred riječi journalist, kao rezultat pretrage dobit ćete sve stranice u kojima se pominje Khadija Ismayilova, ali ne i riječ journalist.
 
 
Pretraživanje u okviru određene web stranice
 
Ukoliko neke pojmove želite pretraživati samo u sklopu pojedine web stranice, to možete učiniti tako što ćete u pretraživač ukucati site:nazivstranice, a zatim i pojam pretraživanja. Ovakva pretraga može biti korisna ukoliko želite vidjeti kako je određena web stranica pisala o nekom događaju ili pojmu.
 
 
Pretraživanje sličnih web stranica
 
Ukoliko u pretraživač unesete komandu related: a zatim naziv određene web stranice, Google će vam ponuditi listu stranica koje vidi kao najsličnije unesenoj stranici. 
 
 
Pretraživanje stranica koje linkom vode na neku specifičnu stranicu
 
Kada vam je potrebno da pretražite sve stranice koje sadrže linkove koji direktno vode na neku specifičnu stranicu koja vas zanima, to možete učiniti tako što ćete koristiti komandu link:. Na primjer, ako želite pronaći sve stranice koje u svom sadržaju imaju i linkove koji vode na stranicu media.ba, dovoljno je da napišete sljedeće u pretraživač: link:media.ba.
 
 
Koristite pojam OR
 
Kada koristite pojam OR (eng. ili) možete pronaći odgovarajuće rezultate ukoliko niste sigurni koji vas to pojmovi mogu dovesti do željene informacije. Na taj način pretražujete oba pojma koji se ne moraju nužno nalaziti na istoj web stranici.
 
 
Jednostavno pronađite PDF dokument
 
Ukoliko istražujete specifičnu oblast i potrebni su vam samo PDF dokumenti koji se tiču istraživane teme, potrebno je da ispred pojmova koje pretražujete napišete filetype:pdf. Ovo je moguće i kod pretraživanja raznih drugih formata.
 
 
Pretražujte riječi u sklopu naslova
 
Ponekad vam je bitno da pretražujete samo one rezultate koji u naslovu sadrže pojam koji vas zanima. U tom slučaju, ispred pojma kojeg želite pretraživati trebate upisati intitle: i na taj način ćete ograničiti svoju pretragu. Ukoliko vas, s druge strane, zanimaju pojmovi koji se nalaze u tekstu, u tražilicu upišite intext:.
 
 
Zvjezdicom zamijenite nedostajuće riječi
 
Zvjezdica (*) u pretraživanju služi kako biste njome zamijenili određene riječi. U primjeru "policija pretukla * novinare" rezultati će se odnositi na više grupacija novinara koje je policija pretukla (srpski, BBC-jevi...). 
 
 
Pretražujte sinonime
 
Znak tilda (AltGr+1) koristan je kada u pretraživanje želite uključiti i sinonime određenih riječi, ili srodne pojmove. 
 
 
Google je svojim korisnicima tokom prošle godine omogućio kreativniju pretragu sadržaja uz nove alate koje su pretraživanje trebali uvesti u novu i dinamičniju sferu.
 
Uz opcije kao što su "fun facts", "Ask Another Question" i "I'm feeling puzzled" omogućeno je pretraživanje nekih od najzanimljivijh sadržaja ovog pretraživača, ali i provjeravanje znanja njegovih korisnika.