Miss Izbora je samo dio političkog cirkusa u kojem trebamo birati

Miss Izbora je samo dio političkog cirkusa u kojem trebamo birati

Borka Rudić, sekretarka 'Udruženja BH novinari' ne gleda na inicijativu Miss Izbora ni sa jednom negativnom konotacijom.

Kako komentarišete inicijativu jednog medija za izbor Miss Izbora 2012?

Na ovu inicijativu ne gledam ni sa jednom negativnom konotacijom, prosto što u njoj ne vidim ništa  usmjereno protiv žena  općenito, a posebice žena - političarki.  S obzirom na veliki odziv političarki,  čini se da ni one same nemaju ništa protiv  ove ideje.  Ovo je za mene malo drugačiji pokušaj predstavljanja žena u politici, odnosno njihovog natjecanja za  prvu među političarkama. Kad mogu  pregača na tufne i kutlača biti zaštitni znaci kampanje za više žena u politici, a ne recimo galaxy,  zašto bi bilo pogrešno birati ljepoticu lokalnih izbora?  Osim toga,  ne vjerujem da postoje  osmišljeni  i artikulisani ciljevi iza svega ovoga, ovo je prosto marketing, dio političkog cirkusa u kojem trebamo birati...
 
Povodom ove inicijative oglasio se i civilni sektor u BiH sa zahtjevom da se inicijativa zaustavi.
 
Ne vidim nikakvog razloga za zabranu, niti rigidnu reakciju organizacija civilnog društva prema ovoj ideji. Pročitala sam kako se  200 kadidatkinja prijavilo na natječaj. Taj podatak govori o tome da su žene zainteresirane za ovakvu vrstu nadmetanja. Umjesto zaustavljanja  inicijative, ženske nevladine organizacije bi se mogle sa istim žarom pozabaviti fenomenom interesa za izbor najljepše među kandidatkinja na listama političkih partija. Bilo bi, također, zanimljivo poslije izbora uporediti broj žena - kandidatkinja na listama  koje su se prijavile za Miss lokalnih izbora i  onih koje su izabrane za  općinska vijeća, odnosno načelnice.      
 
 
Ima li osnova za neke sankcije protiv medija koji je pokrenuo ovu inicijativu?
 
U kodeksu i profesionalnim pravilima ne postoji nikakav osnov za kažnjavanje  medija  zbog ovakve aktivnosti. Ni u zakonima koji se odnose na medije, koliko ja znam, biranje najljepše medju ljepoticama nije kažnjivo.