Spin: laž koja pomjera brda

Spin- laž koja pomjera brda

Spin: laž koja pomjera brda

Aldin Arnautović donosi pregled medijskih laži i manipulacija kojima smo svjedočili prethodnih dana.
 
“Spin” je danas popularna riječ u BiH. 
 
“Zapravo se radi o jednoj formi propagande, kojom se nastoji izmanipulirati javnost i prikazati neke osobe, događaje ili proizvode boljim nego što stvarno jesu. Zapravo kako nikad nema gotovo ništa novog pod kapom nebeskom, - tako bi se i Spin dalo prevesti na agramerski kao švindleraj [1] a što je jednostavno značilo vrtirepstvo ili prevarantstvo.” - Wikipedia.hr
 
Brutalna je medijska propaganda kojoj su ovih dana izloženi ljudi u BiH. Ovo je lista laži i manipulacija koja se odnosi na demonstracije u BiH u februaru 2014. formirana 11. februara, i sigurno nije kompletna. 
 
 
Vijest je u jeku protesta u Tuzli, osvojila mreže i izašla u medije. Neposredno nakon toga,  mrežama su počele stizati fotografije koja dokazuju da je u pitanju lažna vijest. Jednu od prvih fotografija koje demantuju dezinformaciju objavio je novinar AJB Boris Gagić na Twitteru.
 
 
 
Nakon drugog dana sukoba u Tuzli i prvog u Sarajevu, uvečer, Premijer Federacije saziva sastanak policijskog vrha entiteta i kriznih kantona. U tv izjavi nakon nasilja ispred zgrade vlade KS, kaže da je u tom trenutku život policajca ugrožen. Radi se o informaciji koja je ranije zvanično demantovana iz tuzlanske bolnice. Tamo je naime saopšteno da nema pacijenata u kritičnom stanju te da su kod svih pacijenata, dakle policajaca I demonstranata u najvećem broju slučajeva u pitanju bile manje opasne povrede.
 
 
Klix.ba, 8/2/2014
 
Smijurija broj 1 po mom sudu. U mainstream medijima našla se informacija o “12 kg zaplijenjene droge među demonstrantima!. Na “drogirane”  demonstrante u TV izjavama referiralli su se i član Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović i Premijer FBIH Nermin Nikšić. Dva dana kasnije policija objavljuje da droga ipak nije nađena kod demonstranata nego je istog dana navodno zaplijenjena na drugom mjestu
 
 
Večernji.hr 7/2/2014
 
Ovaj  spin poslužio je okretanju velikog broja građana protiv demonstranata. Ovaj spin okružuje misterija. Više izvora tvrdi da u požaru nije oštećeno ništa mnogo vrijedno, dok direktor arhiva, koji je politička persona, i dalje tvrdi da je šteta neprocjenjiva. Iako je kultura već godinama prognana iz aktivnosti vlasti u Sarajevu, što ilustruje činjenica da su više od godinu vrata Zemaljskog muzeja zakovana, okupljanje u osudi “uništenja” Arhiva BiH smanjilo je podršku demonstrantima. 
 
 
Press.rs 10/2/2014
 
Četvrtog dana demonstracija, mreže je preplavila informacija o navodno “ubačenim” grupama koje su rušile na demonstracijama. Provokatori su tvrdili da su navijači FK Slavija iz Istočnog Sarajeva viđeni kako napadaju Predsjedništvo. Na mrežama su se javili “povjerljivi” izvori koji govore čak i o grupama pokreta “Obraz” umješanim među demonstrante. Svi demonstranti kasnije su pušteni i ova informacija nikada nije potvrđena, ali se na nju u javnoj izjavi referirao Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH. Cilj ovog spina bio je manipulacija javnošću kako bi se socijalni bunt prebacio na teren etničkih tenzija. Teren na kojem vladajuće strukture uspješno funkcionišu godinama. U istom cilju bio je i nastup Zelenih beretki i udruženja Zlatni ljiljani koji su najavljivali da će se postrojiti uz državu protiv demonstranata. 
 
 
Haber.ba 10/2/2014
 
Još jedna podvala su i fotografije tenkova natovarenih na vučne kamione, na granici BiH – Hrvatska. Strah od rata i tenkova na ovim prostorima traje već 20 godina. Ovoj podvali doprinijeo je i Visoki predstavnik za BiH izjavivši da, ukoliko nasilje ponovo eskalira, predlaže da kontrolu preuzmu vojne snage EU. Cilj spina bio je širenje straha od rata u cilju okretanja naroda protiv demonstracija. Par dana nakon što su fotografije tenkova  prošle mrežama, istim putem vratio se demanti. 
 
“U cilju sprečavanja daljeg širenja dezinformacija u vezi fotografija vojnih vozila - gusjeničara na vučnim vozilima na parkingu Međunarodnog graničnog prijelaza Gradina obavještavamo vas da se radi o za izvoz namijenjenim vojnim vozilima - gusjeničarima sa isključivo radarskom opremom, koja se na tom mjestu nalaze od 05. februara 2014. godine. Graničnoj policiji BiH je u skladu sa zakonskim procedurama najavljen izvoz ove vojne opreme za Mađarsku, ali 05. februara 2014. godine vučnim vozilima sa vojnom opremom nije dopušten ulaz u R. Hrvatsku dok izvoznik iz BiH ne priloži svu potrebnu dokumentaciju za izvoz u zemlje EU, zbog čega stoje na parkingu MGP Gradina”
 
Masovne pljačke po Sarajevu i Tuzli
 
Oslobođenje, 6/2/2014
 
U više navrata socijalnim mrežama na portale su ubacivane informacije o masovnim pljačkama u Sarajevu i Tuzli.  Poslije se ispostavilo da su vijesti izmišljene. Cilj ovog spina je vjerovatno da demonstrante prikaže kao huligane da ne bi dobili širu društvenu podršku.  
 
Protesti su bošnjački
 
U ovom spinu učestvovale su i mreže i mediji. Tako su, na primjer, na domaćim ali i nekim hrvatskim televizijama i portalima demonstracije etiketirali kao “bošnjačke”, čime se težište pokušava prenijeti na etno-nacionalni teren, baš tamo gdje se vlasti dobro snalaze već decenijama. Socijalni bunt u Livnu, Vitezu i Mostaru ipak je izbio i obesmislio ovaj spin
 
SBB aktivisti “otimaju” proteste
 
Haber.ba 10/2/2014
 
Aktivisti stranke koju predvodi Ministar sigurnosti BiH pokušali su “oteti” proteste u Sarajevu, Mostaru, Travniku. Lažno se predstavljajuči  kao predstavnici građana, čak su ušli i na pregovore sa federalnom vladom. Nije jasno šta su pregovarali, ali je bilo neuspješno.