Argumenti za odluku RAK-a?

Argumenti za odluku RAK-a?

Objavljujemo dokument na osnovu kojeg je, kako se pretpostavlja, RAK donio odluku o smanjenju vremena oglašavanja na javnim emiterima.

 

Portal Media.ba došao je u posjed dokumenta pod nazivom "Analiza tržišta emitovanja u Bosni i Hercegovini", dokumenta na osnovu kojeg je donesena, po mnogima neprimjerena i neočekivana odluka Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o smanjenju vremena za oglašavanje na javnim emiterima na 4 minute.

U zaključku ovog dokumenta stoji sljedeće:

Iz navedenog se zaključuje da se na tržištu emitovanja u bh. javni servisi  pojavljuju kao vodeći komercijalni mediji, što je sa aspekta ravnoteže funkcionisanja čitavog tržišta neprihvatljivo. 
 
Javni mediji, a posebno javni servisi, koji često ukazuju na netransparentnost i rasipništvo kod trošenja finansijskih sredstava građana BiH, trebaju biti svijetli primjer transparentnog i racionalnog raspolaganja javnim sredstvima. U suprotnom, ti mediji gube kredibilitet da druge upozoravaju na isto, kada se i sami ne pridržavaju zakonskih propisa.
 
U cilju potpunijeg informisanja javnosti u vezi odluke RAK-a o smanjenju marketinškog prostora na javnim emiterima u BiH, dokument objavljujemo u cijelosti. Za preuzimanje kliknite ovdje.

 

Vezane vijesti:

Četiri minute za javne servise

Mehmed Halilović: RAK bi trebao da štiti javne emitere