„Da“ hrvatskom kanalu u BiH

„Da“ hrvatskom kanalu u BiH

„Da“ hrvatskom kanalu u BiH

U anketi portala MC Online, sagovornicima smo postavili jedno pitanje: "Možete li dati argument(e) za i(li) protiv uvođenja hrvatskog kanala u sklopu javnog RTV servisa BiH?" Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu odgovara afirmativno.

Najprije, sloboda izražavanja i pravo koje iz nje proističe je nešto što ne bi smjelo biti osporavano. Različite interesne grupacije građanskog društva – konfesionalne, etničke, profesionalne i slične - mogu ako to žele osnivati svoje medije i razvijati instrumente za artikulaciju svojih interesa. U tom pogledu te grupe osiguravaju i financiranje tih medija – bilo kroz donatorska sredstva, bilo kroz kampanje za podršku, ali nije isključeno da se troškovi mogu pokriti djelomično i kroz budžet raznih institucija, što bi u principu trebalo da zavisi od toga u kojoj mjeri dati medij doprinosi općem dobru i interesu. 
 
Kada je u pitanju osnivanje televizije u FBiH na hrvatskom jeziku, ovo univerzalno načelo se samo djelimično može odnositi na taj slučaj, jer je riječ o tome da bi taj kanal trebao biti dijelom javnog servisa koji se sastoji iz dva entitetska i jednog državnog (nacionalnog) emitera, pa se na direktan način tiče financiranja iz budžetskih sredstava. 
 
Budući da je BiH ustrojena po etnopolitičkom principu po kojem su njezine tri etnonacije a ne građani (konstitutivna naroda) politički subjekti, ne vidim razloga zašto ne bi mogao biti ustanovljen kanal unutar javnog servisa (federalni 2. Kanal) na hrvatskom jeziku. To isto važi i za Bošnjake. Nacionalni jezik je ključna identitetska komponenta pa se sprečavanje uspostave kanala na maternjem jeziku može opravdano smatrati diskriminacijom. 
 
To naravno otvara niz pitanja kada su u pitanju mediji za nacionalne manjine koje također imaju pravo naći svoje mjesto unutar javnog servisa, ali te teme treba postupno otvarati. Narodi BiH su se 1990 godine na prvim slobodnim višestranačkim izborima opredijelili za etnopolitičku rekonstrukciju svoje društveno-političke zajednice i filozofiju ‘dogovora naroda’ uz maksimalnu zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. BiH je dobila takav ustav, tako su joj ustrojene institucije, a svaki izbori potvrđuju opredjeljenje društva za takav sistem, pa onda moraju prihvatiti i posljedice takvog izbora. 
Dakle, kanal javnog servisa na hrvatskom jeziku DA.