Najbolje aplikacije, alati i web zajednice za novinare

Najbolje aplikacije, alati i web zajednice za novinare

Najbolje aplikacije, alati i web zajednice za novinare

Richard Bach je jednom rekao: "Profesionalni pisac je amater koji nije odustao". Bez obzira da li patite od blokade ili ste na putu da postanete CNN-ov repoter, digitalno doba nudi aplikacije za sve.

Aplikacije

Bambuser – aplikacija koja omogućava live video streaming sa mobilnog telefona ili web kamere. Dostupna na GooglePlay-u.

Dropbox – zahvaljujući ovom servisu, kreiranom 2007, izgubiti laptop više ne znači izgubiti sve dokumente na njemu. Dropbox folderu sa uploadovanim dokumentima korisnik prilazi sa bilo koje lokacije, putem svojih registrovanih podataka. Dropbox je dostupan kao aplikacija, te u desktop verziji.
 
iA Writer – Apple aplikacija koja se povezuje sa iCloud-om i Dropboxom, te ovako spašene dokumente čini dostupnim na iPhone-u, iPad-u i iPod Touch-u. Pored sinhronizacije pristupa, nudi i glatko editovanje teksta.
 
Soundnote – Apple aplikacija za pravljenje transkripta audio sadržaja. 
 
Viddy – aplikacija za kreiranje naprednih video sadržaja i njihovo dijeljenje na društvenim mrežama. Uključuje visokokvalitetnu kameru, te zvučne i vizualne efekte. Za sada dostupno samo Apple korisnicima, verzija za Android je u pripremi.
 
Wikipanion – nudi direktan pristup Wikipedijinim serverima, prepoznavajući moguće rezultate pretrage dok kucate. Podržava 75 jezika.
 
Writing Prompts – aplikacija koja vas putem sličica i rečenica nastoji izvući iz kreativne blokade. Radi i bez internet konekcije. 
 
Alati
 
Audioboo – aplikacija za dijeljenje audio sadržaja na društvenim mrežama. Omogućava da snimljeni materijal tagujete i postavite na web. Dolazi i u nadograđenoj verziji koja košta 60 funti godišnje, te profesionalnoj verziji za kompanije.
 
Evernote – imate li problema s pamćenjem? Niste jedini. Ovaj servis koja omogućava da spasite i sa svih svojih uređaja (laptopa, telefona, kamere) pronađete svoje slike, zabilješe i ideje, koristi 35 miliona ljudi.
 
freeDive – besplatan open source alat za brzo kreiranje lako pretraživih baza podataka.
 
HootSuite – popularni alat za menadžment prisustva na društvenim mrežama, omogućava postavljanje jednog updatea na sve korisnikove društvene mreže, te kreiranje rasporeda objavljivanja postova.
 
Livescribe – platforma koristi uređaj nazvan SmartPen, koji snima sve što se njime napiše i pretvara u audio. 
 
Storify – alat koji prikuplja postove sa društvenih mreža (Twitter, Facebook, Instagram) i okuplja ih pod zadanom temom, pomažući vam da kreirate priču i nađete izvore digitalnim putem.
 
WordPress – kreiran 2003, trenutno najpopularniji blog servis na webu nudi niz opcija za uređivanje i dijeljenje sadržaja, omogućava menadžment više blogova sa jednog mjesta.
 
Contently – alat za urednike, omogućava postavljanje tema i njihovu distribuciju među suradnicima, nadzor napretka na članku i jednostavnije editovanje prije objavljivanja.
 
Web zajednice
 
EJC – web sajt organizacije European Journalism Centre predstavlja edukativni resurs i okuplja zajednicu novinara iz cijelog svijeta. Korisnici mogu postavljati multimedijalne sadržaje, blogove i kreirati diskusije o relevantnim temama. 
 
Knight Community News Network – online zajednica koja građanskim i profesionalnim novinarima pomaže u pokretanju i održavanju informacionih web sajtova. Nudi pomoć profesionalaca i edukativne resurse.
 
Quora – web sajt na kojem korisnici postavljaju pitanja te glasaju za najbolje odgovore na njih. Dostupan i kao aplikacija za iPhone.
 
The Reddit Edit – web sajt koji mjesečno bilježi preko 3 milijarde posjeta i popularan izvor ideja za novinarske priče, za skeptike nudi i ovu pregledniju stranicu, kategoriziranu prema naslovima vijesti.
 
Skyword – platforma koja novinarima i autorima nudi kreiranje određenog sadržaja za komercijalne kompanije, te im svake 2 sedmice isplaćuje honorare za obavljeni posao.
 
Twitter Blog – Twitterov blog daje uputstva za najefektnije korištenje ovog popularnog mikrobloging servisa.
 
Wired Journalists – online zajednica za novinare osnovana 2008. godine, nudi forume, grupe i teme za povezivanje i razmjenu mišljenja među internet novinarima.