5 stvari koje možemo naučiti od najpopularnijih novinara na Twitteru

5 savjeta najpopularnijih novinara na Twitteru

5 stvari koje možemo naučiti od najpopularnijih novinara na Twitteru

Koje su ključne karakteristike najuspješnijih novinarskih Twitter naloga? 

Sa preko 5 miliona followera, Anderson Cooper je najpopularniji novinar na Twitteru. Larry King, Rachel Maddow i Chris Hardwick imaju više od 2 miliona. Ariannu Huffington i Christiane Amanpour na Twitteru prati preko milion ljudi. 

Ne ciljamo svi na milione sljedbenika, ali od ovih popularnih novinara možemo naučiti kako povećati doseg našeg rada. Elizabeth Breese, sociologinja specijalizirana za društvene medije, analizom popularnih novinarskih Twitter naloga došla je do sljedećih lekcija:

1. Tvitajte svaki dan. Redovno objavljivanje je ključno. Neće svaki tvit pokrenuti lavinu reakcija, ali svih pet najpopularnijih novinara ažuriraju svoj nalog svaki dan. Uključujući vikende.

2. Postavite niz tvitova o događajima. Kada se dešavaju događaji direktno vezani za vašu specijalnost, pojačajte svoju aktivnost na Twitteru. Analiza pokazuje da tvitovi izazivaju najviše reakcija i donose najviše novih followera upravo danima kada su novinari najaktivniji, kada su se desili određeni događaji. Ovo posebno važi za sportske novinare, čiji nalozi skaču u popularnosti tokom izvještavanja o utakmicama i drugim sportskim događajima.

3. Koristite ime pod kojim izvještavate na Twitteru. Ukoliko vaše ime na Twitteru glasi isto ili približno kao i ono pod kojim objavljujete svoje članke, mogućnost da će vas se spomenuti u tvitovima tih članaka raste. Na ovaj način olakšavate publici da vas spomene. Ako ste do sada tvitali pod nazivom @FunGuy ili @JournoLady, nije kasno da to promijenite.
 
4. Jasno navedite svoje interese. O čemu izvještavate? Šta je vaša specijalnost? Čime se bavite? Tko ste? Popularni novinarski nalozi na Twitteru svi imaju vrlo jasne opise svojih vlasnika. Ako želite pronaći svoju publiku, pomozite im tako što ćete tvitati o temama, ljudima i događajima koji su vam najvažniji.
 
5. Retvitajte. Postići da drugi korisnici retvitaju vaše statuse jedan je od glavnih načina postizanja većeg broja followera, ali nemojte biti pohlepni. Najpopularniji korisnici retvitaju druge, te na taj način učestvuju u konverzaciji i grade publiku. Zapamtite, Twitter nije jednosmjerni medij.