Dati glas građanima

Dati glas građanima

Jerry Monti, trener iz KDMC centra Univerziteta u Berkeleyu održao je, sa kolegom Lenom de Grootom, sredinom decembra trening za iskusne medijske radnike i novinare u oblasti novinh medija, vizualizacije podataka, data novinarstva, itd. U izjavi za MC ONline govori o važnosti fokusa na lokalne teme: unatoč velikim promjenama u tehnologiji, interes za lokalne teme koje se tiču svakog građanina, ostaju iste.

Foto: Jeremy Rue


Medijska kuća treba da omogući građanima neke lokalne zajednice da se njihov glas čuje i to svaki novinar koji izvještava o lokalnim temama treba da zna, tvrdi Monti.
 
Jako je važno prepoznati da je web novi medij i da mi kao novinari trebamo nova pravila, nove odgovornosti, i ono što je zanimljivo je da ih upravo mi trebamo definisati. Iako mediji često koriste zabavu kao slasticu za privlačenje publike, oni ipak moraju imati teme relevantne i za lokalnu zajednicu jer zašto bi inače ljudi uopšte marili za njih, kaže Monti.
 
Trening o pričanju priča u digitalnom dobu na kojem su treneri bili Len de Groot i Jerry Monty iz KDMC centra Univerziteta u Berkeley održan je od 12-17.12. 2012. u Mediacentru Sarajevo u sklopu projekta Jačanje nezavisnih medija (Strenghtening Independent Media 'SIM') koji implementira Internews B&H u saradnji sa Mediacentrom, a koji je podržan od strane USAID-a.