Internet penetracija u Bosni i Hercegovini: Tri četvrtine građana koristi internet

Internet penetracija u BiH

Internet penetracija u Bosni i Hercegovini: Tri četvrtine građana koristi internet

Nedavno objavljeni izvještaj Digital Global za 2018. godinu pokazao je da je broj internet korisnika u svijetu premašio četiri milijarde i da je sada 53% svjetske populacije online. Kako slika korištenja interneta izgleda u Bosni i Hercegovini, govore podaci koji su unutar ovog izvještaja objavljeni posebno za našu zemlju.

Internet penetracija u Bosni i Hercegovini iznosi 75 posto - 2,63 miliona stanovnika BiH su povezani na internet, što je tek nešto niže od prosjeka u južnoj Evropi koji iznosi 77 posto. 

Penetracija mobilnog interneta je 100 posto, što znači da je u Bosni i Hercegovini broj pretplata na mobilni internet jednak broju stanovnika. 

Građani Bosne i Hercegovine su i aktivni korisnici društvenih mreža - čak 1,7 miliona (48 posto) koristi društvene mreže, od toga 1,5 miliona na mobilnim uređajima.

Foto: 2018 Digital Yearbook

Statistika po kojoj se nismo proslavili je brzina mobilnog interneta te se Bosna i Hercegovina po tom podatku nalazi na samom dnu svjetske tabele - na 117. mjestu od 123, ispred Afganistana, Uzbekistana, Tadžikistana, Bangladeša, Libije i Iraka. Prosječna brzina mobilnog interneta u BiH je 7.2 MBPS (u Norveškoj, koja je na prvom mjestu liste iznosi 61.2 MBPS).

U Evropi od oko 843 miliona stanovnika ukupno oko 674 miliona koristi internet, a 448 miliona ih koristi društvene mreže. Zabilježen je i rast internet korisnika od šest posto.

Kompletan izvještaj Digital Global za 2018. godinu možete preuzeti ovdje.