Priča o jednoj fotografiji

Priča o jednoj fotografiji

Priča o jednoj fotografiji

Bosanskohercegovački pisac Faruk Šehić učestvovao je u akciji prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći za ljude pogođene poplavama, koju je organizovala studentska organizacija Filozofskog fakulteta u Sarajevu STAFF. Prilikom posjete Žepču, snimio je jednu fotografiju. Donosimo njegovu priču:

FOTO: Faruk Šehić by Samir Hanuša

 

"Ja sam uradio ovu fotografiju 19. 5. u fiskulturnoj sali u Žepču, pošto sam išao tamo sa Vahidom Piralićem sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, on me je zamolio da snimimo stare žene sa porukom, jer je htio to staviti na stranicu STAFF-a, studentske organizacije koja je pomoć i uputila. Onda je to neko skinuo i namontirao drugi tekst. Na originalnoj fotografiji piše: "HVALA studenti filozofskog". Na "obrađenoj" fotografiji je drugi tekst tekst: "HVALA vam braćo i sestre".
 
Moja je greška jer je nisam zaštitio, pošto nisam profesionalni fotograf. A i da jesam vjerovatnost da se može desiti što se desilo opet postoji. Fotografija je urađena samo za potrebe studentske organizacije STAFF, druge svrhe nije trebala imati."
 

Originalna fotografija, autor Faruk Šehić, Žepče, 19.05.2014.

 

"Obrađena" fotografija objavljena je  na portalu SAFF u prilogu pod naslovom "Naše majke Bošnjakinje":

 

( Nedugo nakon objavljivanja ovog teksta, uklonjen je i prilog sa portala Saff. )

 

"Obrađenu" fotografiju prenio je i portal KLIX na njihovoj Facebook fan stranici, ali su je nedugo nakon objavljivanja ovog priloga uklonili uz objašnjenje da je "fotka završila na našem pageu kao na 1000000 pageova i profila na Facebooku, znači nije na našem portalu."

Drago nam je da je intervencija sa društvenih mreža uticala da i drugi portali skinu fotografiju koja ne odgovara istini. Hvala kolegama iz Saffa i Klixa na razumijevanju i profesionalnom odnosu.