BH novinari: Protest povodom napada na Gordanu Katanu

BH novinari: Protest povodom napada na Gordanu Katanu

BH novinari: Protest povodom napada na Gordanu Katanu

Zbog širenja govora mržnje prema novinarki Gordani Katani, dopisnici iz Banja Luke za list Oslobođenje, BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest  Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Kompletno saopštenje možete pročitati u nastavku. 

 Na press konferenciji, održanoj 14. marta u Banja Luci nakon zasjedanja Glavnog odbora SNSD, Milorad Dodik je na vulgaran, nacionalisitčki i muškošovinistički način reagirao na legitimna novinarska pitanja o zbivanjima u ovoj stranci, kao i izbjegavanju trogodišnje zatvorske kazne i bijegu iz Republike Srpske Mileta Radišića, lokalnog tajkuna i bliskog Dodikovog prijatelja. Milorad Dodik je još jednom demonstrirao mržnju i patološki bijes prema koleginici Katani samo zato što profesionalno radi svoj posao i što je žena.

Govoreći muški vulgarno i rasistički o novinarkinom izgedu, nacionalnoj pripadnost i mediju za koji radi, predsjednik RS i SNSD –a je brutano prekršio pravo Gordane Katane na slobodan i dostojanstven novinarski rad, javno pljunuo na njena nacionalna i ženska ljudska prava i pri tom se pohvalio kako ima diskriminatorski odnos prema Oslobođenju, čije je čitanje u javnim institucjama lično zabranio. Predsjednička pozicija u RS i stranci SNSD, Dodikovom primitivnom ispadu daju dodatnu težinu i pred ozbiljnu kušnju stavlja institucije vlasti u ovom entitetu i članove SNDS - hoće li mirno i oportunistički posmatrati urušavanje ugleda institcija RS i političke partije u okvirma BiH i u cijelom svijetu ili će reagirati osudom ovakvih posupaka?

Ukoliko se članovi SNSD, javni organi vlasti u RS, Gender centar i druge institucije za zaštitu ljudskih prava i temljenih sloboda javno ne ograde od Dodikovog ponašanja, UO BH novinara će ih smatrati saučesnicima i „simpatizerima“ višegodišnjih primitivnih i nedemokratskih kršenja slobode izražavanja i temljenih ljudskih prava novinara i novinarki u Republici Srpskoj. U skladu s tim, BH novinari će poduzeti zakonske radnje kako bi se višegodišnji Dodikov nacionalizam, širenje govora mržnje prema novinarima, kršenje slobode izražavanja i ženskih ljudskih prava novinarki pravno sankcionirali. UO BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da su novinari i novinarke, okupljeni jučer na press konferenciji u Banja Luci, mirno saslušali uvrede izrečene koleginici Katani, samo rijetki su javnost izvjestili o njenom ponižavanju, dok je većina medija prećutala ili samo ovlaš spomenula ovaj čin.

Novinarska solidarnost, napuštanje press konferencije i bojkot Milorada Dodika jedini su častan novinarski odgovor na višegodišnje kršenje medijskh sloboda u RS, jer će se, koliko sutra, na Dodikovom udaru naći i svi oni koji su ovaj napad prećutali. UO BH novinara još jednom poziva sve novinare i novinarke na međuprofesionalnu solidarnost i bojkot svih događaja koje organizira Milorad Dodik – bilo kao predsjednik Republike Srpske ili kao predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata RS.