BUKA: Rata neće biti

BUKA: Rata neće biti

Dragan Bursać, novinar i kolumnista portala Buka, komentira zašto su prenijeli vijest sa naslovom da UN predviđa novi rat u Bosni.
 

Uredu rezdentnog koordinatora UN-a u BiH trebali su podaci. Iz Prism Research-a su sproveli ispitivanje javnog mnijenja. Ukupno 1.500 ispitanika je učestvovalo u istraživanju, koje je za svoj cilj imalo ispitivanje stavova i mišljenja građana BiH po pitanju trenutne ekonomske situacije, političkih promjena, uključujući pitanje pomirenja, rata i uloge međunarodne zajednice u BiH. Tumačenje istraživanja u medijima glasilo je: Ujedinjene nacije predviđaju novi rat u Bosni.

Tekst sa spornim naslovom, prvobitno je objavljen na portalu Bljesak.info: "U Bosni i Hercegovini biće sukoba! Barem tako kaže istraživanje sarajevske kancelarije Ujedinjenih nacija koje je predočeno veleposlanicima Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira". Sve ono što je slijedilo u tekstu, ostalo je u sjeni prve rečenice. Tekst su ubrzo prenijeli brojni bh. portali. 

O medijskoj interpretaciji rezultata UN-ovog istraživanja, predviđanju novog rata u BiH kao i senzacionalističkom pristupu tematici, razgovarali smo sa Draganom Bursaćem, novinarom i kolumnistom BUKA portala, jednog od bh. portala koji su prenijeli ovu vijest sa Bljeska.info.  

"Mislim da Vam je od ranije jasan i moj i stav BUKE, kao izrazito pacifistički i antiratni. BUKA NE PROIZVODI niti se senzacionalistički bavi prenošenjem informacija, pogotovo ako su "ratnohuškačke". U konkretnom slučaju mi smo prenijeli , bez bilo kakvih intervencija (zajedno sa naslovom) tekst, koji je već uveliko bio postavljen na lokalnim portalima. Politika BUKA portala je takva da tekstove koje preuzimamo sa drugih portala, bez intervencije. Dvije stvari su jako bitne:

  •  BUKA je posjedovala informaciju o provedenom istraživanju, dakle istraživanje nije izmišljeno, niti ga je BUKA smislila.  Prema tome, našli smo za shodno da zajedno sa kancelarijom UN, koja se sve vrijeme bavi zagovaranjem mira, postavimo isto na uvid javnosti. 
  • Rezultati, do kojih smo došli, kroz interakciju sa našim čitaocima preko sajta, FB i Twitter grupe, su pokazali da je ovako nešto bilo apsolutno neophodno. Zašto? Pa, povratna informacija koju smo dobili od naših čitalaca, a dnevno imamo preko 40 000 pojedinačnih ulaza na sajt nam govori da 99% posjetilaca zagovara izrazito antiratni stav. Doprli smo dakle u dva dana do više od 50 000 ljudi koji se niti jednom rečenicom nisu negativno osvrnuli na naslov teksta. Štaviše, on nam je omogućio da zajedno sa UN-om i prezentovanim podacima utvrdimo da ovdje NEĆE biti rata. O tome ću pobliže da informišem i čitaoce i Vas u svojoj kolumni".

Bursać dalje ističe kako je poznato da u diskursu obraćanja javnih ličnosti, političara, novinara, publicista, književnika, kolumnista, rat u BiH nikako nije završena tema."Podsjećanja radi, gospodin Željko Komšić je izjavio da će "biti rata ukoliko se RS pokuša otcijepiti", gospodin Dodik ne isključuje opciju neke vrste rata ukoliko ne bude referenduma o otcijepljenju...Primjera je bezbroj.

Dakle, mi živimo u vremenu gdje se u eteru permanentno ratom licitira i ucjenjuje narod. BUKA portal radi, pak, upravo suprotno. Dapače o ratu se treba iznova i iznova progovarati, upravo iz razloga kako nam se ne bi ponovio. Zato i jeste bitno izvještavanje naše i rezulatati konkretno UN-a".

"Ako je BUKA došla preko UN-ovog istraživanja do podataka da je rat izlišan, suvišan, nepotreban i užasavajući, tim više nam je drago što smo i na ovaj način opet "načeli" temu rata u BiH. I najbitnije-rezultati UN-ovog istraživanja pokazuju da rata NEĆE BITI, što je u skladu sa, ponavljam, našim redakcijskim zaključkom, ali još bitnije i sa mišljenjem čitalaca", navodi gospodin Bursać.