Džaba "krečimo" - imovina BiH van njenih granica

Džaba "krečimo" - imovina BiH van njenih granica

Džaba "krečimo" - imovina BiH van njenih granica

Zbog čega mediji u BiH ne pišu o zapuštenoj imovini BiH u inostranstvu?
 
foto: Dnevni avaz
 
O "Domu odmora", imovini Bosne i Hercegovine (BiH) u Trpnju u Hrvatskoj, bosanskohercegovački mediji pisali su posljednji put prije dvije godine. Nezavisne novine u avgustu 2019. pišu kako za "Dom odmora" Trpanj na Pelješcu i vilu "Braun" u Sarajevu nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, iako su izvršena značajna ulaganja u njih. Nakon toga nije moguće pronaći nijedan tekst koji govori o tome ko vodi brigu o objektu u Trpnju i koliko je on zapušten.
 
Prema podacima Turističke zajednice Trpanj u periodu od 1. januara do 31. avgusta ove godine broj građana Bosne i Hercegovina koji su turistički boravili u Trpnju na Pelješcu popeo se na 4.646, sa ostvarenih 33.139 noćenja. Iz Turističke zajednice Trpanj za Mediacentar Sarajevo kažu da gosti iz BiH ostvaraju oko 31 posto udjela u ukupnim posjetama i da su najbrojniji. Mogli bismo reći da Bosanci i Hercegovci vole Trpanj.
 
Druga poveznica Bosanaca i Hercegovaca sa ovim mjestom na Pelješcu je da se tamo nalazi i "Dom odmora" - imovina Bosne i Hercegovine. Riječ je o reprezentativnom objektu sa 12 apartmana, vlastitom plažom i sedmometarskom brodicom za potrebe stanara objekta. Možda se neko od gostiju uputio šetnicom/ulicom Put od Vila pa do broja 2 gdje se nalazi ovaj reprezentativni objekat da vidi nešto "naše"u drugoj zemlji. Čekalo ga je i još uvijek čeka neugodno iznenađenje. Objekat sa ulice izgleda zapušteno. Ulazna kapija je otvorena tako da se prolaznici mogu stepenicama spustiti u dvorište objekta. Prvo s čime se susretnu su slomljene grede na kojima je, valjda, provobitno bilo zamišljeno da visi vinova loza koja bi pravila hlad za stanare Doma odmora.
 
Ako posjetilac ide dalje prema objektu naići će na zaključena vrata, ali ona okrenuta ka moru su širom otključana. Unutar objekta je prizor koji ukazuje da je nedavno završen neki "dernek" pa gosti nisu imali vremena da srede stvari iza sebe. Igrao se bilijar, popila se boca Chivasa, a neko je pio i vino Pošip, bilo je mogućnosti i da se nešto pripremi za jelo sudeći prema slobodnom pristupu kuhinji sa svim pratećim elementima.
 
Znači bilo ko da je ulicom Put od Vila došao do broja 2 i spustio se u objekat mogao bi kvalitetno opremiti svoj dom od pokućustva plaćenog novcima poreskih obveznika, jer objekat nema niti fizičke niti elektronske zaštite. 
 
 
 
Nekadašnji direktor službe za zajedničke poslove Federacij BiH (FBiH) Faruk Ihtijarević u izjavi za Dnevni avaz u aprilu 2007. godine procijenio je tržišnu vrijednost objekta na 40 miliona konvertibilnih maraka (KM). Objekat je danas daleko od te vrijednosti. Sudeći prema pisanju medija, problem se nalazi na relaciji države Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. Objekat je imovina Bosne i Hercegovine u koji je Vlada FBiH uložila sredstva, ali još uvijek nije uknjižen na Federaciju. 
 
Novinarka Slobodne Bosne Nermina Šunj sabrala je da je Vlada FBiH do 2009. godine u objekat uložila 1,031.000 KM.
 
 
 
Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) se, također, bavio objektom u Trpnju u tekstu "Tajni gosti i računi državne vile u Trpnju". U članku objavljenom u martu 2011. godine došli su do podataka da je Vlada FBiH uložila 1,27 miliona KM u periodu 2007-2011. godine, detaljno analizirajući i druge zakulisne radnje vezane za ovaj objekat. 
 
Danas, 11 godina poslije, i pored velikih ulaganja ovaj objekat stoji zapušten jer je, sudeći prema pisanju portala Faktor, Komsija za državnu imovinu BiH stavila zabranu raspolaganja imovinom nad ovim objektom, a opet iz razloga nepostojanja Zakona o raspolaganju državnom imovinom. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u aprilu ove godine izjavio da bi Zakon o državnoj imovini bio smrtna kazna za Republiku Srpsku
 
I da je neko od onih 4.646 gostiju sa početka teksta koji su ove godine ljetovali u Trpnju došao do objekta "Dom odmora", imali bi priliku i još uvijek je imaju, da se na mjestu događaja uvjere da u državi BiH nema nikoga ko bi se brinuo za novce poreskih obveznika ove zemlje. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.