Godinu poslije i dalje #NovinarstvoNijeOtkazano

Godinu poslije i dalje #NovinarstvoNijeOtkazano

Godinu poslije i dalje #NovinarstvoNijeOtkazano

Podsjećamo na početak pandemije i na to kako smo se u medijima prilagodili do tada nepoznatim uslovima rada.

Kada smo prije 12 mjeseci pitali kolegice i kolege iz medija da nam pošalju svoje video i foto zapise i podijele kako su organizovali posao u uslovima pandemije koja je tada bila tek na početku, desetine poruka su stigle na naše adrese.

U martu 2020. godine uvedene prve mjere vezane za sprečavanje širenja novog koronavirusa, otkazan je javni prevoz i zabranjeno nepotrebno kretanje, novinarskim ekipama je također bilo ograničeno kretanje i svoj su rad morali prilagoditi novim protokolima kako bi i dalje pravovremeno izvijestili javnost o tome šta se dešava.

Tako smo vidjeli improvizovane studije u dnevnim boravcima i kuhinjama, redakcijske sastanke vođene iz trpezarije preko Zooma, ali i javljanja uživo s ulica uz zaštitne medicinske maske i umotane mikrofone.

U serijalu od 16 videa javili su se Didier Torche, fotoreporter Oslobođenja iz Sarajeva, Dino Jahić, novinar Glasa Amerike u Washingtonu, Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH i Adisa Imamović, novinarka N1 televizije iz Sarajeva, Maja Isović Dobrijević, novinarka Buke i Ljiljana Smiljanić, novinarka Al Jazeere Balkans iz Banjaluke, Vladimir Čolaković, novinar O Kanala i Tahir Žustra, novinar Nove BH iz Sarajeva, kolegice i kolege iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, ekipe Federalne televizije i BHRT-a, javnih servisa iz Sarajeva, Marija Arnautović i Alen Fukelj, novinarka i montažer Radija Slobodna Evropa, Haris Buljubašić, novinar Al Jazeere Balkans iz Sarajeva, kolege iz projekta Mi o nama iz Srebrenice, kolege iz MTV, javnog servisa Sjeverne Makedonije, a novinar Slađan Tomić javio se iz Neuma.

Rad od kuće i dalje je realnost novinarskog posla za mnoge medijske uposlenike, odlazak na teren i dalje zahtijeva određene sigurnosne protokole i nošenje zaštitne opreme. U međuvremenu, sve je to dio "nove normalnosti" i nije više neobično.

Mostar: novinarske ekipe na terenu (FTV, BHRT, Al Jazeera Balkans, N1, Nova BH, Avaz, Klix, Bljesak.info, FENA, O Kanal)

Posted by Mediacentar Sarajevo on Thursday, 2 April, 2020

 

U proteklih godinu, mediji u BiH i regionu suočili su se sa brojnim vrlo ozbiljnim izazovima. Podsjećamo na to da je u bh. medijima bilo na desetine otkaza prema medijskim radnicima, da su u finansijskom smislu mnogi mediji osjetili drastičan pad prihoda od oglašavanja i da je do izražaja još više došla finansijska ovisnost medija o strukturama vlasti.

Ipak, novinarska profesija je pokazala svoju vrijednost u svakodnevom informisanju javnosti o pandemiji, ali i u otkrivanju nepravilnosti u javnim nabavkama, pa i u "kvarenju zabave" funkcionerima na vlasti. I uz sve pritiske, mediji su uzvratili udarac.

Kako organizujete svoj posao godinu od početka pandemije, i dalje nam možete poslati na adresu redakcija at media.ba.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.