Intervju: Nemanja Pančić

Intervju: Nemanja Pančić

Povodom prve nagrade za portret fotografiju na natječaju World Press Photo, MCOnline razgovara sa Nemanjom Pančićem, fotografom iz Pančeva. Nemanji je nagrada dodijeljena u kategoriji Observed Potraits, za fotografiju pod nazivom "Little Survivor", koja prikazuje dječaka koji je preživio pad kada su njegovi roditelji, zajedno s njim, zbog finansijskih problema skočili sa 6. sprata.

MC: Dobili ste nagradu WPP. Kako ste se odlučili prijaviti za ovu nagradu?
N.P. Na ovom konkursu učestvujem aktivno zadnje 2-3 godine.
 
MC: Kako ste došli do ove priče, kako je tekao proces istraživanja?
N.P. Iako sam član i osnivač dokumentarnog foto kolektiva "Kamerades" takođe sam i stalno zaposlen u dnevnom listu "Kurir" kao fotograf i ovo je bio zadatak za taj list.
 
MC: Kako fotoreporter upravlja vlastitim emocijama kada priča ovako potresne priče? Kako pomiriti profesionalno i ljudsko u sebi?
N.P. Uh, jako teško pitanje. Za mene je ovo bio veoma potresan zadatak. Izuzetno je teško naći balans u mom poslu danas.
 
MC: Šta je za vas uloga dokumentarne fotografije danas? Može li ona mijenjati svijet?
N.P. Uloga dokumentarne fotografije je veoma interesantna danas, rekao bih da je možda i bitnija nego u prošlosti. PRITISAK je reč koja definiše svet danas i nažalost nisu svi u mogućnosti da ga prevaziđu. Nadam se da će neka buduća pokoljenja uspeti da promene ovo sivilo koje nas okružuje, a fotografije su večni dokument jednog vremena.
 
Nisam siguran da dokumentarna fotografija može da promeni svet, svet menjaju ljudi, svet menja obrazovanje, svet menja emancipacija. Dokumentarna fotografija je svedok i lice ovog našeg sveta.
 
MC: Planovi za budućnost?
N.P. Posvećenost mom kolektivu www.kamerades.com, posvećenost fotografiji, posvećenost porodici.
 
Ovdje pogledajte video razgovor sa Nemanjom Pančićem koji je urađen tokom izložbe WPP  "SEE New Perspectives - Iz ugla balkanskih fotografa" održane u oktobru 2012 u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu gdje je Pančić učestvovao sa fotografijom Baba Mundija, derviša iz reda Bektašija. Autor u videu govori o procesu rada i metodama koje je koristio na ovoj priči.