Ivanović: Vijesti nijesu napravljene da budu posluga vlade

Željko Ivanović: Vijesti nijesu napravljene da budu posluga vlade

Ivanović: Vijesti nijesu napravljene da budu posluga vlade

U zadnjih osam godina zabilježeno je više od 15 fizičkih ugrožavanja novinara i imovine crnogorskih Vijesti. Posljednji napad desio se 26.12. 2013. godine kada je, za sada, nepoznati napadač bacio bombu na zgradu u kojoj se nalazi redakcija. O sve češćim napadima na crnogorske medije i novinare razgovarali smo sa Željkom Ivanovićem, izvršnim direktorom Vijesti. 

Foto: Vijesti.me

U posljednje vrijeme dešavaju se sve češći napadi na crnogorske medije i novinare. U zemlji koja otvara poglavlja ka Evropskoj uniji, zašto su mediji postali meta napada?

Istorija pritisaka i napada na nezavisne medije u Crnoj Gori mnogo je, na žalost, duža nego što traje ovo približavanje i formalno pregovaranje Crne Gore sa Evropskom unijom. Sami znate da je još 2004. godine ubijen glavni urednik dnevnika "Dan" Duško Jovanović, a da je samo naša novina u posljednjih osam godina imala više od 15 slučajeva fizičkog ugrožavanja novinara i naše imovine. Zato bi bilo zanimljivije upitati EU to jest Evropsku komisiju kako zemlja u kojoj se tako dugo, sistematski i brutalno od strane Vlade krše sloboda izražavanja i medija, može tako glatko napredovati u EU integracijama. Čak biti, kako to naš premijer voli da kaže, lider u regionu po tom pitanju. Odgovor na to pitanje bi nas odveo u sferu političkog pragmatizma, raznih lobija, regionalnih interesa velikih sila i sličnog, što sve zajedno nema veze sa zaštitom slobode medija kao temeljne vrijednosti zapadne civilizacije.

Koliko je uopće moguće raditi u takvim uslovima?

Nije naravno prijatno raditi u ovakvim uslovima. Nataša Kandić, poznata pobornica ljudskih prava i sloboda iz Beograda, je još u septembru 2007. izjavila da kampanja koju vlast u CG vodi protiv dnevnika Vijesti je nezabilježena po obimu i metodama sa bilo čime što smo vidjeli na Balkanu u zadnjih 20 godina! A šta se sve izdešavalo nakon te 2007.godine! Mogao bi roman da se napiše.

Ja se divim našim novinarima i urednicima koji su sve to prošli i koji i dalje istrajavaju u ovom poslu. To objašnjavam samo jednim razlogom - kolege su ubijeđene da rade pravu stvar za budućnost naše zemlje, jer bez slobodnih i odgovornih medija nema slobodnog i odgovornog društva. S druge strane, i na mnogo većim tržištima i u mnogo boljim demokrstakim uslovima, mnogi mediji su jedva preživjeli krizu tržišta iz posljednjih godina. Neki su se na žalost ugasili. Mi smo dakle trebali sve to da iznesemo, i ekonomsku krizu i malo tržište CG i političku harangu neviđenih razmjera. I još smo na nogama. Kada me neko od kolega sa Zapada pita kako - teško mi je da mu objasnim. 

Zašto se ovi napadi, prema vašem mišljenju dešavaju? Da li se radi o zastrašivanju od strane vlasti ili je u pitanju nešto sasvim drugo? Ko i zašto pokušava da "uređuje" Vijesti?

Razlog je jasan - mi imamo vlast i premijera koji medije doživljava kao svoj uslužni servis koji umjesto da štiti javni interes, štiti ustvari njihov privatni biznis i sa njim povezani politički monopol. Vijesti nijesu napravljene da budu posluga bilo koje vlade pa ni ove, već čuvar javnog interesa i zaštitinik prava običnih građana. Premijer već deset godina ne želi to da prihvati i već deset godina, na sve načine, pokušava da promijeni tu realnost. To je jedini razlog napada na nas. Premijer zna da naš dnevnik svakdonevno čita preko 50 hiljada građna CG, što je skoro 10% ukupne populacije, da naš portal vijesti.me dnevno posjećuje preko 70 hiljada unique visitorsa i da informativni program naše TV prati preko 150 hiljada gledalaca. Takođe, istraživanja koje je sam provodio pokazuju da pripadnici njegove stranke i glasači njegove partije, preko 70% vjeruju Vijestima. Sve te činjenice njega i njegove saborce čine zabrinutim i zato oni permanentno pokušavaju da nam naude i da nas zaustave.

Napade su osudili kako iz vladinih tako i nevladinih institucija. Predstavnica OSCE-a za slobodu medija zatražila je brzu istragu. Iz udruženje novinara Crne Gore pozvali su medije da stupe u generalni štrajk. Da li će ovi koraci primijeniti nešto? Ako se napadi nastave, šta će se desiti sa slobodom medija u Crnoj Gori?

Sve je proces i za sve treba vrijeme. Ništa se neće promijeniti preko noći ali mi znamo da smo na pravom putu i da će slobodni mediji morati da prežive. I nadžive ovu vlast. I svaku buduću. Opstanak Vijesti je važan ne samo za budućnost slobode medija u Crnoj Gori već i u čitavom regionu. Samo bih podsjetio da su Vijesti jedini preostali medij iz porodice nezavisnih medija koji su nastali u ratnim 90-tim (tada smo mi izdavali nedjeljnik Monitor) kao svojevrstan pokret za osolobađanje društva od mržnje, zločina, podjela, korupcije, kriminala.... Svi ostali su se ili pogasili ili su postali marginalni ili su promjenom vlasnika promijenili i svoj koncept zasnovan na ozbiljnom i istraživačkom novinarstvu.

Koji su naredni koraci u Vijestima?

Da svakog dana budemo sve bolji, informativniji, analitičniji, organizovaniji.... To je izazov koji stoji pred nama već 16 i po godina, od osnivanja 1997. godine, i koji će stajati pred nama u narednom periodu.