Kako je Paulina postala slučaj

Kako je Paulina postala slučaj

Kako je Paulina postala slučaj

Reakcija redakcije portala Media.ba na napade na našu saradnicu Paulinu Janusz.
 
Tekst naše saradnice Pauline Janusz „Građani u službi građana, mediji u službi ničega” izazvao je brojne i oprečne reakcije u BH javnosti. Od onih koji se u potpunosti ili najvećim dijelom slažu sa izrečenim do ništa manje brojnih kojima nije bio po volji neki od dijelova njene analize medijskog pokrivanja poplava u BiH.
 
Sve bi ovo ostalo na nivou prihvatljivog i korektnog. Javni tekst i javne reakcije. Lični stav i više ili manje emotivni komentari iz kojih i autorica i prozvani i čitaoci mogu nešto saznati a možda i naučiti. 
 
Sve do reakcije Face TV koji su svoje nezadovoljstvo autoricinim komentarom na njihovu reportažu podigli na nivo osvetničkog napada, u kojem je naša autorica postala „ono“ dakle javno ponižena, a njen tekst prikazan kao napad na cijelu ovdašnju medijsku zajednicu, što jednostavno nije tačno.
 
Podsjeća na onu predratnu antireklamu po kojoj „Nikad ne pucaj na muhu pištoljem. Uvijek koristi teledirigovane rakete“. 
 
U još jednom tekstu koji smo objavili povodom poplava u BiH ("Internet je ukrao medije") nalazi se najveći dio argumenata koji koristi i Paulina Janisz. Ponovimo: Javni mediji su kasnili sa izvještavanjem, trebalo su im dani da shvate kakva su opasnost nadošle vode, građani su ostali da se sami snalaze, socijalne mreže su bile brže, svrsishodnije i davale više informacija nego mediji koje ti isti građani plaćaju odnosno da su više uradili online portali i lokalni mediji. 
 
Tako se tekst koji je otvorio pitanje ovdašnjih medija i njihovog pokrivanja velike krizne situacije u kojoj su se našli građani i država pretvorio u problem pojednica. Umjesto nastavka dijaloga o medijima i njihovom pokrivanju katastrofe dobili smo slučaj Pauline Janusz.
 
Kad bi željeli da cinično prikažemo odnos ovdašnjih medija prema katastrofi, tih prvih dana, dovoljno bi bilo citirati voditeljicu javnog servisa koja u uvodnom prilogu centralnih vijesti pobjedonosno naglašava „Naš je reporter bio prvi koji je ušao u Maglaj“. Ali, ako bismo na tome insistirali ili samo tu samopromocijsku sliku istakli zatamnili bi veći prostor - kasnijeg napora i profesionalne želju većine ovdašnjih novinara da javnosti saopšte najvažnije informacije i pomognu žrtvama.
 
Nisu naš problem pojedinci koji kritikuju. I dalje su to ljudi u ovdašnjim medijima čija nekompetencija, neznanje, neprofesionalnost i uzdizanje lične sujete u profesionalni princip čine da naša javnost luta između neinformisanosti i stranih kanala.
 
Redakcija portala MC Online smatra da mediji i novinari ne smiju biti "svete krave", da je novinarstvo javna profesija i kao takva podložna kritici. Naš portal će i dalje objavljivati sadržaje koji kritički propituju i analiziraju medijske sadržaje u BiH i regionu, jer smatramo da je to jedan od puteva ka izgradnji boljih i profesionalnijih medija.