Knjige o novinarima za novinare

Knjige o novinarima (rdn)

Knjige o novinarima za novinare

Za one koji ni na odmoru ne odlaze daleko od profesije ili jednostavno žele ponovo pronaći inspiraciju za svoj posao, pripremili smo listu knjiga čiji su glavni likovi novinari i novinarke.

Nulti broj (Umberto Eco)
Posljednja knjiga Umberta Eca smještena je u redakciju milanskih novina čija je uloga manipulacija javnošću i diskreditovanje protivnika. Kroz priču o novinaru koji istražuje okolnosti Mussolinijeve smrti, Eco je napisao triler o modernom novinarstvu, povezavši ga sa uvijek mu omiljenim teorijama zavjere.
 
Imperfekcionisti (Tom Rachman)
Priča o rimskoj redakciji jednih novina na engleskom jeziku priča je o staroj slavi i opadajućim prihodima štampanih medija i načinima na koje se s tim nose urednici i novinari. Objavljena 2010., Rachmanova knjiga našla se na listi najboljih knjiga New York Timesa, Washington Posta i Amazona i prevedena je na petnaest jezika, među kojima su i srpski i hrvatski.
 
Milenijum (Stieg Larsson)
Bestseler trilogija švedskog novinara Stiega Larssona učinila je za istraživačko novinarstvo ono što je "Uvod u anatomiju" učinio za medicinu. Ukoliko je još uvijek niste pročitali, ovo ljeto savršena je prilika da uronite u svijet istraživačkog novinara Mikaela Blomkvista, budući da se trilogiji, nakon Larssonove misteriozne smrti 2004., prošle godine pridružio i nešto manje uspješan četvrti nastavak drugog autora, a govori se i o nastavku profitabilnog serijala.
 
Dosije Snouden (Luke Harding)
Iako Edward Snowden nije novinar, njegovo otkrivanje informacija o američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) jedna je od najvećih novinarskih priča u posljednjih nekoliko godina, a ostavila je traga i na svakodnevnim praksama novinarstva i digitalne sigurnosti. U knjizi o ovoj zanimljivoj ličnosti, koju je napisao dopisnik britanskog Guardiana, upoznajemo lik i djelo bivšeg obavještajnog analitičara koji je promijenio način na koji gledamo na nadzor komunikacija.
 
Insajder, moja priča (Brankica Stanković)
Lična priča autorice serijala "Insajder" dinamično je štivo o svakodnevnim opasnostima s kojima se nagrađivana istraživačka novinarka iz Srbije susretala u svom radu, ali i podsjetnik na važnost istraživačkog novinarstva i hrabrost onih koji se njime bave.
 
Hladnokrvno ubojstvo (Truman Capote)
Klasik žanra, "dokumentarni roman" Trumana Capotea objavljen je 1966. i, po mnogo čemu, promijenio novinarstvo i inspirisao generacije istraživača. "In Cold Blood" se bavi ubistvom porodice Clutter u Kanzasu, o čemu je Capote konstruisao cijeli roman nakon što je u novinama pročitao kratku vijest o zločinu. Unatoč brojnim prigovorima Capoteovim metodama, knjiga je zadržala kultni status.
Globus Media
 
Koji su vaši omiljeni novinarski likovi u knjigama?
Podijelite s nama u komentarima.