Kontić: Razgovor o 80-tim povezaćemo sa današnjim trenutkom BiH

Kontić: Razgovor o 80-tim povezaćemo sa današnjim trenutkom BiH

Kontić: Razgovor o 80-tim povezaćemo sa današnjim trenutkom BiH

U četvrtak (20.02.) sa početkom u 18:00, u Mediacentru Sarajevo, održat će se događaj posvećen emancipatorskom potencijalu 80-ih godina prošlog stoljeća. Veče u čijem će glavnom fokusu biti omladinska štampa i muzika iz navedenog perioda, odvijat će se u sklopu programa kojeg već treću godinu za redom organizuju Mediacentar i Frontline Club iz Londona.

Foto: Faruk Kajtaz

Gost događaja nazvanog "Zlatne osamdesete: omladinska subkultura" bit će Davor Sučić, autor kultnih pjesama Zabranjenog pušenja, sa kojim će razgovarati Boro Kontić.

"Ovaj smo razgovor dugo namjeravali napraviti i drago mi je da ga u “neznanju” realiziramo usred protesta u BiH. Prvobitno željeli smo podsjetiti na tu stvaralačku energiju koja se budi 80-tih i koja je na više načina prodrmala našu sredinu. Najviše medijsku i muzičku ali na jasan način i cjelina društva je svojim reakcijama od negodovanja i prigovora, oduševljenja i podrške do otvorenih zabrana imalo svoj stav. Tako da malo korigiramo zamišljenu putanju i razgovor o 80-tim povezaćemo sa današnjim trenutkom BiH. Kako se mijenjalo društvo nekada i da li vrijedi ijedan savjet iz prošlosti?", ističe Kontić

Tokom večeri će biti prikazane i ekskluzivne fotografije iz arhive Zenita Đozića koje prikazuju Zabranjeno pušenje iz 1981. godine.

Nakon razgovora, veče se nastavlja muzičkim programom koji vodi DJ Radio Sarajeva, Dino Ćatović.