Mediacentar Sarajevo digitalizuje dokumente o Zimskim olimpijskim igrama i drugu arhivsku građu

Mediacentar Sarajevo digitalizuje dokumente o Zimskim olimpijskim igrama i drugu arhivsku građu

Mediacentar Sarajevo digitalizuje dokumente o Zimskim olimpijskim igrama i drugu arhivsku građu

Kroz Infobiro će biti digitalizovana historijska građa koju čuva Arhiv Sarajeva.

foto: pixabay/ilustracija

Arhivski dokumenti o radu gradske uprave Grada Sarajeva, primarno iz fonda Skupštine grada Sarajevo i građe koja se odnosi na Zimske olimpijske igre, ZOI, iz 1984. godine, bit će digitalizovani i trajno sačuvani u i tim formatima. To je početak digitalizacije i povećanja dostupnosti građe Arhiva grada Sarajevo a nakon prošlomjesečnog potpisanog ugovora između Grada Sarajevo, Historijskog arhiva Sarajevo i Mediacentra Sarajevo.

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo, Haris Zaimović za Media.ba pojašnjava da je u procesu digitalizacije i obrade prioritet stavljen na ZOI i Gradsku skupštinu.

„Što se tiče ZOI to je jedna serija arhivske građe s Gradske skupštine, tu su na stotine dokumenata. Počinjemo sa više stotina dokumenata, plus više od 100 skupštinskih biltena kroz koje možemo pratiti društveni razvoj Sarajeva, a to nema nigdje digitalizirano“, objašnjava Zaimović za Media.ba.

Proces digitalizacije i povećanje dostupnosti arhivske građe bit će napravljeno uz podršku uposlenika Mediacentra Sarajevo čemu će najviše doprinijeti dugogodišnje iskustvo voditelja digitalnog arhiva Infobiro, Dragana Golubovića.

„Digitalni arhiv Infobiro posljednjih 15 godina intezivno radi na digitalizaciji i povećenju pisane kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Saradnja sa gradom Sarajevo i Arhivom grada Sarajevo, za nas predstavlja novi izazov“,   kaže Golubović.

Nakon digitalizacije ovog dijela arhiva plan je to uraditi i sa kompletnom istorijskom, adminstrativnom građom Gradske uprave od 1878. do danas. Prije rata (1992-95.) Arhiv je u dva toma “Sarajevo u socijalističkom periodu” obradio dio istorije razvoja Sarajeva od 1945. do 1966, ali nakon tog perioda nije bilo sveobuhvatnih istraživanja. Stoga će fokus  biti i digitalizacija arhiva za period od 1969. od formiranja Skupštine Grada do kraja 80-ih godina.

„To je najmanje istraženi dio istorije urbanog razvoja Sarajeva sa svim društvenim segmentima. Istoričari, kulturolozi, arhitekti su se bavili određenim segmentima razvoja Sarajeva, ali nemamo cjelokupnu istoriju razvoja Sarajeva za ovaj period. Cilj je da to potaknemo kroz ovu digitalizaciju, da malo zagazimo dublje u taj period kroz arhivsku građu“, dodaje Zaimović.

Atraktivna je i građa iz perioda Kraljevine SHS, a direktor Historijskog arhiva objašnjava da se za taj period ne radi samo o digitalizaciji već i istraživanju.

Građane bi najviše mogla da interesuju dešavanja vezana za Olimpijadu, a baš za taj period postoje stotine dokumenata. Među njima i oni koji nikada nisu javno objavljeni poput izvještaja nakon završenih Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

„Ti izvještaji su se 'motali' kroz skupštinske organe, ali nikada nisu javno objavljeni. Cilj je to digitalizirati, ali i svi izvještaji koji su pratili završni izvještaj. Tu je čitav marketinški segment koji je pratio kandidaturu, aktivnosti nakon dobijene kandidature, kompletne reklame koje su se radile u cijeloj Jugoslaviji. Mnogo je tu materijala“, kazao je Zaimović.

Arhiv čuva i građu kompletne organizacije i održavanja Mediteranskih igara u Splitu jer su se materijali slali u Sarajevo, gradu koji je tada imao najviše iskustva u organizovanju velikih sportskih igara. 

„Imamo i materijal SPENS-a, Stonoteniskog prvenstva Evrope Novi Sad održanog 1981.“, govori Zaimović o građi koja čeka digitalizaciju.

Stotine dokumenata svjedoče i o samom načinu organizovanja Igara koje su došle nakon sporazuma sa MMF-om o kreditu kompletne rekonstrukcije infrastrukture grada Sarajeva.

„Tu ima dosta građe oko tog ugovora, oko tih projekata, zaista raznovrsna građa. Naravno, tu su i zapisnici sjednica Skupština Grada Sarajeva. Održana je i jedna sjednica koja se bavila samo tim, a i nakon toga održavane su sjednice koje su pratile to pitanje. Značajni su i materijali o članovima Organizacionog odbora, to su značajna imena, od gradonačelnika, od predsjednika Predsjedništva SR BiH“, dodaje Zaimović.

Ovim fondom  obogatiće se i sadržaj Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

„Jedan od dugoročnih planova jeste da, uz saglasnost Grada Sarajevo i upravljačkih struktura Olimpijskog muzeja BiH, ojačamo kapacitete Olimpijskog muzeja BiH za upravljanje digitalnim kolekcijama i promociju sadržaja digitalnih kolekcija prema korisničkim skupinama“, pojašanjava Golubović.

Digitalizacija kompletnog arhiva Sarajeva je kompleksan posao, a neki materijali će vjerovatno biti besplatni i dostupni na više platformi. Želja je da se materijal vezan za jedan od najbitnijih događaja održanih u Sarajevu – Olimpijskih igara, ponudi na više platformi: Infobiro, Historijski arhiv i Olimpijski muzej.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.