Najbolje prilike za novinarske nagrade 2018.

Najbolje prilike za novinarske nagrade 2018.

Najbolje prilike za novinarske nagrade 2018.

Kao i prethodnih, i ove godine brojne su mogućnosti za prijave na novinarske natječaje i nagrade na kojima vrijedi učestvovati.

foto: pixabay

Novinarska nagrada Antikorupcijske mreže u BiH

Novinare u BiH očekuje konkurs za nagradu ACCOUNT-a koja se dodjeljuje za najbolje novinarske izvještaje na temu korupcije u kategorijama pisanog izvještaja, videopriloga i audioizvještaja. Autore za nagradu mogu predlagati medijske kuće, novinske agencije, urednici svih medija ili sami novinari ili autori, kao i Savjetodavni odbor ACCOUNT-a i ocjenjivački žiri.

Al Jazeera Balkans festival dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans objavila je poziv autorima i produkcijskim kućama, za učešće na prvom AJB DOC festivalu dokumentarnog filma, koji će biti održan u Sarajevu krajem septembra. Od prispjelih prijava za zvaničnu takmičarsku selekciju AJB DOC-a bit će odabrano 15 dokumentarnih filmova, dok će u netakmičarskoj selekciji biti prikazano pet filmova koji su imali zapažen uspjeh na afirmiranim regionalnim i evropskim festivalima. Prvi rok za prijavu je 10. maj 2018. a drugi krug prijava će biti završen 30. maja 2018. AJB DOC na prvom izdanju dodijelit će tri nagrade.

European Press Prize

Evropska nagrada za izvrsnost u novinarstvu dodjeljuje se u četiri kategorije: istraživačko izvještavanje (za timove i individualce koji su najviše doprinijeli otkrivanju informacija koje javnost i društvo ima pravo znati), izvanredno novinsko izvještavanje (za najbolje pisanje koje osvjetljava vitalne probleme u lokalnoj zajednici i šire), najbolji komentar (za komentatore, kolumniste ili urednike čiji je rad imao odlučujući utjecaj), inovacija (inovativna prezentacijska, tehnička ili urednička ideja značajna za doprinos novinarskoj budućnosti), kao i specijalna nagrada (za pokazanu izvrsnost u bilo kojoj drugoj disciplini). Sredinom marta se očekuje proglašenje pobjednika.

Novinarska nagrada "Srđan Aleksić"

Od 2010. godine, novinari u BiH mogu konkurisati za nagradu "Srđan Aleksić", koja se dodjeljuje za medijske izvještaje posvećene marginalizovanim grupama i razvoju društveno odgovornog novinarstva. Na konkursu, koji se objavljuje svake godine u julu ili augustu mogu učestvovati organizacije civilnog društva u BiH, koje nominuju prijedloge emisija, medija ili novinara koji profesionalno i u kontinuitetu izvještavaju o problemu manjinskih grupa u našoj zemlji.

Društvo novinara BiH - "Novinar godine"

Svake godine Društvo novinara BiH raspisuje konkurs za dodjelu nagrade "Novinar godine" na koji se mogu prijaviti svi novinari sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Nagrada se dodjeljuje u više kategorija: printani mediji, televizijsko novinarstvo, radijsko novinarstvo, nagrada za novinara godine, kao i priznanje u kategoriji „Nagrada za životno djelo“. Prilikom izbora kandidata, u obzir se uzima kontinuitet novinarskog angažmana, ličnost i javni dignitet novinara, kao i prihvaćenost i kritike rada novinara u njegovom javnom djelovanju.

UNICEF nagrada za novinarski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH

UNICEF-ova nagrada dodjeljuje se za najbolje novinarske radove objavljene u skladu s etičkim smjernicama izvještavanja o djeci. Teme mogu obuhvatiti pitanja iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite i pravosuđa za djecu kao i teme koje promovišu inkluziju, nediskriminaciju i poštivanje različitosti. Radove mogu prijaviti autori ili urednici u medijima, a nagrada će biti dodijeljena u četiri kategorije: novinski tekst u štampi, internet ili web rad, televizijski i radio prilog.

SEEMO nagrada za bolje razumijevanje u Evropi  

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope od 2003. godine dodjeljuje nagradu koja je dostupna novinarima, urednicima, menadžerima, medijskim stručnjacima, piscima ili trenerima koji se bave obučavanjem novinara i svojim radom promovišu bolje razumijevanje među ljudima u regionu. Pored toga, nagrada se dodjeljuje za medijski doprinos u rješavanju problema manjina, etničkih i religijskih podjela, ksenofobije, rasizma, rodne diskriminacije, homofobije.

Nagrade za data-novinarstvo

Vještine izvještavanja kroz kombinovanje različitih podataka postaje sve značajnije u novinarstvu. Sedmu godinu za redom, globalno se dodjeljuje nagrada Data Journalism Awards a novinari, urednici i izdavači mogu se prijaviti do kraja marta. Nagrade će biti dodijeljene u sljedećim kategorijama: Vizualizacija podataka, Istraživanje, Aplikacija za vijesti i podatke, Website godine u data-novinarstvu, Najbolja upotreba podataka u udarnim vijestima, Inovacije u data-novinarstvu, Korištenje otvorenih podataka, Male redakcije, Student i mladi data-novinar, Najbolji portfolio.

Brojne su i prilike za apliciranje na novinarske grantove za edukaciju, istraživanje ili studijske posjete. Listu najzanimljivijih pogledajte ovdje.