Negativna slika, sa nekoliko svijetlih primjera

Negativna slika, sa nekoliko svijetlih primjera

U anketi povodom Dana slobode medija, za naš portal govore novinari i medijski stručnjaci. Boro Kontić tvrdi da sveukupna banalizacija medija blokira ključna pitanja slobode izražavanja u BiH.

MC: Koji su po vama najveći problemi i prepreke za profesionalno novinarstvo i slobodu medija u BiH u ovom trenutku?

BK: To se ne mijenja već dugi niz godina. Prvo, ekonomski pritisak na medije koji je, ovih mjeseci, nešto izraženiji nego politički. Zatim sveukupna banalizacija medija koja blokira ključna pitanja slobode izražavanja i javnog dijaloga o najvažnijim pitanjima.

MC: Možete li izabrati jedan pozitivan i jedan negativan primjer iz novinarske prakse u BiH koji su obilježili proteklu godinu, a koji ilustriraju stanje u bh. medijima danas?

BK: Imate dvostruki primjer unutar jednog medija. Federalna televizije koja se od poslušnika politike jedne partije polako izdiže prema očuvanju osnova javne i nezavisne televizije. Pozitivni su primjeri tzv. stranih medija. Agencija Anadolija i Al Jazeera. Pozitivno je Radio Sarajevo. Negativni su politički kontrolirani mediji uključujući većinu javnih koji nažalost čine gotovo polovinu svih elektronskih medija u državi. Negativno je često prisustvo govora mržnje na online portalima, negativan je naš zaostatak u digitalnim platformama koji nas bukvalno odvaja od svijeta.

MC: Koji su, po vama, najvažniji trendovi u bh. medijima u narednoj godini?

BK: Nastavak digitalizacije, ekonomska pomoć medijima i promocija dijaloga o svim pitanjima našeg društva.